Citromleves
Hozzávalók
• 2 db húsleveskocka
• 1 db tojás
• 10 g cukor
• 2 cl Worchester szósz
• 200 g citrom
Elkészítése
A húsleveskockákat 1 liter vízben felfőzzük, és hagyjuk kihűlni. A citromot megmossuk, megtöröljük, héját finom reszelőn lereszeljük. A gyümölcs levét kicsavarjuk, átszűrjük. A tojást megmossuk, felütjük és villával vagy kis habverővel habosra verjük. Ízesítjük az átszűrt citromlével, a Worcester mártással és a cukorral. A langyosra kihűlt húsleveshez adjuk a tojásos tömeget, és állandó keverés mellett takaréklángon addig melegítjük, amíg a leves sűrűsödni kezd. Figyeljünk, ne forraljuk fel, mert a tojás kicsapódhat. Külön edényben adhatunk hozzá citromlevet.
Mexikói tüzes sertésoldalas
Hozzávalók 4 személyre:
• 3 ek. olaj
• 2 ek. chiliszósz
• 2 ek. szójaszósz
• 1 ek. méz
• 1 ek. mustár
• 1 kk. chilipor
• 1/2 kk. curry
• só, bors
• 1,2 kg sertésoldalas
• 125 g lágy vaj/margarin
• 1 kk. édesnemes pirospaprika
• 1 ek. csípős paprikakrém
• 2-3 gerezd fokhagyma
• 4-5 szál petrezselyem
• 8-10 miniparadicsom
Elkészítési idő: 30 perc+2 óra pácolási idő
1 adag: 770 kcal/3219 kJ
Elkészítése:
A páchoz elkeverjük az olajat a chili- és szójaszósszal, mézzel és mustárral, majd beledolgozzuk a chiliport, curryt, ízlés szerint sót és borsot. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, és ahogy a csontok engedik, tenyérnyi darabokra vágjuk. Mindkét oldalukat megkenjük a páccal, üvegtálba tesszük őket, lefedjük, és hűtőszekrényben legalább 2 órán át érleljük. Közben a fűszervajhoz a vajat/margarint habosra keverjük a pirospaprikával és a paprikakrémmel, sózzuk, borsozzuk, végül hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a finomra vágott petrezselymet. Alufóliára szedjük, 10-12 cm hosszú rudacskát formálunk belőle, szorosan belegöngyöljük a fóliába, és hidegre tesszük, hogy megdermedjen. A húsdarabokat grillsütőben vagy tepsire helyezett roston (öntsünk a tepsibe egy kevés vizet, hogy a lecseppenő zsír meg ne égjen!) a sütőben, erős tűznél, mindkét oldalukon pirosra sütjük. Tálra rendezzük, a tetejükre helyezzük-olvasztjuk a vékonyan felszeletelt fűszervajat, és a paradicsomokkal díszítve tálaljuk.