nlc.hu
Szabadidő
Michael Jordan

Michael Jordan

Michael Jordan sokak szerint minden idõk legnagyobb kosárlabdázója. A Chicago Bullst vezetve hat NBA-bajnokságot nyert.




Brooklynban született, majd North Carolina államban nőtt fel. A helyi egyetemre sport-ösztöndíjjal vették fel, ahol másodévesként ő dobta a mindent eldöntő kosarat az egyetemi bajnokság döntőjében. Az év játékosa lett 1984-ben, majd az amerikai csapatot az aranyéremig vezette a Los Angeles-i olimpián. Ugyanebben az évben igazolta le a Chicago Bulls, s megkezdődött NBA-s pályafutása. Első szezonjában 28,2 pontot dobott átlagban, ami remek, természetesen az év újonca címet is megkapta. Számos rekordot ő tart, többek között legtöbb pont egy rájátszásbeli meccsen (63), legmagasabb átlag a döntőben (41 pont 1993-ban). 1991, 1992, 1993 – 3 év amiben Jordan vezényletével a Chicago bajnokságot nyert. Közben újabb rekordokat döntött meg, amik felsorolásához 10 oldal is kevés lenne.





1993-ban úgy határozott, visszavonul a kosarazástól. Oknak apja halálát jelölte meg. Ezt követően baseballozni kezdett, de nem igazán ment neki, 1995-ben ezért visszatér az NBA-be. A Bikák erősebbek lettek vezérletével mint valaha, 72 meccset nyertek egy szezonban! 1996, 1997, 1998 – újabb 3 év, amikor Jordanék vihették haza a bajnoki címet. Így, karrierje csúcsán újra visszavonul, de nem is kellett sokáig várni, 2001-ben már a Washington Wizards színeiben újra visszatért, hogy egy kicsit fellendítse a liga népszerűségét. A ma 39 éves Jordan még mindig az NBA egyik első számú játékosa, számos fiatalabb társát lepipálva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top