Burgonyafőzelék
Hozzávalók
Elkészítés
A megtisztított burgonyát karikára vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát az olajban világosra pirítjuk, a tűzről levéve beletesszük a karikára vágott burgonyát, a babérleveleket, és sózzuk. Kevés vízzel fedő alatt pároljuk. A tejfölt a liszttel elkeverjük, és a főzeléket behabarjuk, kiforraljuk. Pörkölttel, sültekkel tálalhatjuk.
Császármorzsa
Hozzávalók
• 2 cl rum
• 4 db tojás
• 30 g kristálycukor
• 1 vaníliás cukor
• 3,5 dl tej
• 120 g liszt
• 70 g vaj
• 30 g porcukor
• csipetnyi só
Elkészítése
A mazsolát átválogatjuk, és a rumba beáztatjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a kristálycukor kétharmadával, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet, a lisztet, a leszűrt mazsolát, vigyázva arra, hogy ne legyen a massza csomós. A tojásfehérjét félig felverjük, hozzáadjuk a maradék kristálycukrot, és kemény habbá verjük. A kemény habot lazán a masszához keverjük. Tűzálló edényben a vajat felolvasztjuk, beletesszük a masszát, és előmelegített forró sütőbe helyezve megszilárdítjuk. Ekkor a sütőből kivéve nagyobb darabokra szedjük, és visszatesszük a sütőbe, hogy nagyjából minden oldala megpiruljon. Ha megsült, deszkára borítjuk, és késsel apró darabokra “morzsákra” vágjuk. Tálra rendezzük, tetejét megszórjuk a porcukorral. Valamilyen melegített gyümölcslekvárt adjunk hozzá.