Böjti bableves
Hozzávalók
• 200 g szárazbab
• 100 g sárgarépa
• 50 g petrezselyemgyökér
• 80 g vöröshagyma
• 100 g burgonya
• só, fokhagyma, fűszerpaprika
Elkészítése
A megtisztított, megmosott babot néhány óráig vízben áztatjuk. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret hosszú csíkokra, a meghámozott burgonyát félbevágjuk. A babot hideg vízben feltesszük főni, beletesszük a darabolt zöldségeket, egészben a vöröshagymát, fokhagymát, és megsózzuk. Miután a bab megpuhult, fűszerpaprikát szórunk a leves tetejére, és összeforraljuk.
Articsóka citromos öntettel
Hozzávalók
• 4 db articsóka
• 2 db citrom
• 150 g natúr krémsajt
• 1,5 dl tejszín
• só, őrölt fehér bors
Elkészítése
Az articsóka alsó, kemény leveleit leszedjük. A torzsáját és a levél csúcsait ollóval bevagdossuk. Sós, citromos vízben 30-40 percig megpároljuk (csak annyi vízben, hogy ellepje) az articsókát, közben levelei kissé szétnyílnak. Ha megpuhult, kiszedjük, lecsepegtetjük, félretesszük. A krémsajtot habosra keverjük a citrom reszelt héjával és levével, majd hozzáadjuk a tejszínt, végül sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor az előmelegített tányérra helyezzük az articsókát, és citromszeletekkel díszítjük. Külön kínáljuk az öntetet. Friss bagettet vagy kiflit adjunk mellé.