Mustáros sült burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
• 8 db közepes/4 nagyobb burgonya (1 kg)
• 2 ek. olaj
• 2 ek. csípős mustár
• 2-4 gerezd fokhagyma
• 1 mk. szárított kakukkfű
• só, bors
• néhány szál petrezselyem
Elkészítési idő: 1 óra
1 adag: 258 kcal/1076 kJ
Elkészítése:
A burgonyákat gondosan megmossuk-sikáljuk, szárazra töröljük, hosszanti irányban kettévágjuk, és vágott felületüket, mint a pogácsa tetejét, mélyen bevagdossuk. Simára keverjük az olajat a mustárral, hozzáadjuk a meghámozott, áttört fokhagymát, a kakukkfüvet, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és megkenjük vele a fél burgonyákat. Nagyobb tűzálló tálba vagy kisebb tepsibe rakosgatjuk őket, és 180 °C- ra előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön 40-45 percig, pirosra sütjük (ha nagyon pirulna a tetejük, alufóliával lazán betakarjuk, de át kell sülniük!). A sütőből kivéve néhány percig hűlni hagyjuk, tetejüket meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Igazán csak frissen jó!
Eperbólé
Hozzávalók
• 250 g mirelit eper
• 80 g porcukor
• 0,3 dl cointreau likőr
• 0,5 dl brandy
• 1 üveg félédes pezsgő
Elkészítése
A gyümölcsöt feldaraboljuk, bóléstálba rakjuk. Cukorral meghintjük, a likőrrel és a brandyvel meglocsoljuk, és legalább egy óráig a hűtőszekrényben tároljuk, majd ráöntjük a pezsgőt. Az italt bóléspohárban, csészealjjal és kiskanállal készítsük az asztalra.