nlc.hu
Szabadidő
Frenák Pál Társulat: Blue spring

Frenák Pál Társulat: Blue spring

A Tavaszi Fesztivál keretein belül tartja legújabb bemutatóját Frenák Pál társulata a Fonóban.




Frenák Pál legújabb koreográfiájának egyik legfontosabb “hozzávalója” a néző tekintete. Az előadás valamennyi történését – direkt vagy indirekt módon – a nézők irányítják, “okozzák”.

A Blue Spring letisztult, puritán terében felbukkanó, meg-megújuló, átalakuló, különös jelenések az emberi lét árnyékvilágából lépnek elő. A bennünk lakozó rosszal, felfedezetlennel, érthetetlennel, eltagadottal szembesítenek. Lényükkel, létükkel újabb és újabb alapvető dilemmák felé sodornak. Mi a valóság? Mi az “igazi”? Melyik az ember valódi arca? Ki ront el, ki ront meg kicsodát? A Blue Spring talányos, provokatív jeleneteinek hősei drámaian fordulnak ki önmagukból, de vajon ki hat közülük kire?

A Blue Spring a nyers erő, bölcsesség és a szeretet hármasságán alapszik: az előadásban látható szólók mozaikszemek, amelyek között találhatunk ugyan kapcsolódási pontokat, de ezekből az egységes szcenográfiai rendszerben látható, független elemekből mindenki a saját, személyes olvasatát alkothatja meg.

Frenák Pál az átélt, megélt igazságot kutatja, miközben sugallja: fogadjuk el saját lényünket árnyoldalaival együtt, és ne hagyatkozzunk magunkról alkotott idealizáló fantáziáinkra, vágyképeinkre. Az őszinteség felébreszti a tisztaságunkat, amely képes meghaladni az emberi tudást. Az az ember, aki képes elfogadni az elfogadhatatlant, képes behatolni egy olyan térbe, ahol az érzései összekapcsolják őt a teljességgel. Megértheti a lét hármasságát, amelyen a Blue Spring is alapszik:

Teljesség – az erő, mely táplálja az életet,
Rend – amely formát ad mindennek, ami élő,
Egység – általa minden élő teljességben élheti életét.

Előadások: március 13-17. 20 h
Trafó

Koreográfia: Frenák Pál
Táncolják: Püski Klára, Lisa Kostur, Juhász Kata, Miguel Ortega, Gergely Attila, Gergye Krisztián, Zambrzycki Ádám
Dramaturgia: Christian Vernoux
Díszlet: Horgas Péter
Jelmez: Benedek Mari, Szabó C. Mária
Zene: Vajdai Vilmos, Gergely Attila
Remierciement ŕ Christian Vernoux. / Külön köszönet Christian Vernoux-nak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top