nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (03. 17.)

A nap menüje (03. 17.)

Mai menüajánlatunk hidegen kevert zöldségleves, fõfogásként aranygaluska.

Tavaszi hideg fűszerleves

Hozzávalók









• 150 g friss spenót
• 200 g burgonya
• 50 g vöröshagyma
• 0,5 dl olaj
• 1/2 csomó friss kapor
• 1/2 csomó petrezselyemzöld
• 10 g fokhagyma
• 2 dl natúr joghurt
• só, őrölt bors, citromlé, cukor


Elkészítése

A burgonyát és a vöröshagymát megtisztítjuk, a spenót vastag szárait eltávolítjuk, alaposan megmossuk. A hagymát finomra, a spenótot és a burgonyát vékony metéltre, a petrezselyemzöldet és a kaprot apróra vágjuk. A hagymát az olajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a metéltre vágott burgonyát és a spenótot, elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, cukorral ízesítjük, és kb. egy liter vízzel felengedjük. Lassú forralás mellett fél órát főzzük. A joghurtot elkeverjük a finomra vágott zöldfűszerrel, a péppé zúzott fokhagymával, és a citromlével. A tűzről levesszük a levest, és hozzákeverjük a joghurtot, jól kihűtjük és így tálaljuk. Ha szükséges, utánaízesítjük.


Aranygaluska

Hozzávalók









a tésztához

• 500 g liszt
• 25 g élesztő
• 3 dl tej
• 4 db tojássárgája
• 100 g vaj
• 50 g porcukor
• só

a töltelékhez

• 200 g darált dió
• 150 g porcukor

• a tészta nyújtásához: 100 g liszt
• a forma kenéséhez: 50 g vaj, 20 g zsemlyemorzsa
• a tészta kenéséhez: 1 db tojás


Elkészítése

A gyúrt élesztős tésztáknál leírt módon elkészítjük a kelt tésztát azzal az eltéréssel, hogy 100 g olvasztott vajat dolgozunk el benne. Amíg a tészta kel, magas peremű sütőformát (tepsi, tűzálló tál) kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával úgy, hogy mindenütt beborítsa a morzsa a tál felületét. A diót összekeverjük a porcukorral. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, nyújtófával kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, lisztbe mártott pogácsa szaggatóval galuskákat szúrunk. A kiszúrt tésztát megforgatjuk az olvasztott vajban, majd egymás mellé – nem túl szorosan – a morzsával megszórt edénybe tesszük. Amikor egy réteget leraktunk, megszórjuk a cukorral összekevert dióval, majd újabb réteget rakunk rá. Tetejét megkenjük a felvert egész tojással és konyharuhával letakarva utókelesztjük. A sütőt 180-200 fokra melegítjük, és a tésztát beletéve készre sütjük. A sütési idő kb. 30 perc. Többször ellenőrizzük, nehogy a teteje megégjen! Ha megsült, pihentetjük, óvatosan deszkára borítjuk, majd szétszedjük oly módon, hogy minden galuska külön legyen, tálra halmozzuk, megszórjuk porcukorral és melegen tálaljuk. Külön edényben adunk hozzá tejhabot vagy borsodót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top