Jókai bableves
Hozzávalók:
Csipetke:
Elkészítése:
A füstölt csülköt alaposan megmossuk és hideg vízben feltesszük főni. Addig főzzük, amíg a csontról könnyen leválik. Az előző este beáztatott száraz babot újból megmossuk, majd a csülök hideg főzőlevében puhára főzzük. A debreceni kolbászt és a babérlevelet hozzáadjuk (a debrecenit kb. 10 perc főzés után kivesszük, félretesszük). Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldséget. Lassú tűzön egyenletes forrással majdnem készre főzzük.
A bablevest világosbarna magyaros rántással (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fokhagyma, csemege fűszerpaprika) berántjuk. Tejfölt adunk hozzá (kis tálban elkeverjük a tejfölt, majd 1-2 merőkanál meleg levessel elkeverjük, és úgy öntjük a levesbe), kevés ecettel ízesítjük (az ecetet mindig evőkanálba öntsük, mert az üvegből esetleg túl sokat löttyintünk). A levest jól kiforraljuk, ha szükséges, sózzuk.
A csülköt kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk, a debrecenit pedig karikákra, és a még forrásban lévő leveshez adjuk. Házilag készített csipetkével tálaljuk. Akinek a csipetke elkészítése még gondot okoz, az főzhet ki külön vízben boltban kapható csipetkét.
A csipetke elkészítése:
A lisztből a tojással – víz hozzáadása nélkül -, jó kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtjuk, és apróra – csipetnyire – szaggatjuk vagy sodorjuk az ujjaink között.
Túrótorta piskótával
A töltelékhez:
Elkészítése:
A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáadjuk a cukros tojássárgát, majd a sütőporral elvegyített lisztet, és vigyázva, hogy a hab ne törjön meg, összedolgozzuk.
Tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és a piskótamasszát beleöntjük, majd előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. fél óráig sütjük. Kivesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából.
A töltelékhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet a maradék cukorral, csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal és a tojássárgákkal állandó kevergetés mellett felmelegítjük (de ne főzzük!). Tálba öntjük és belevegyítjük a feloldott zselatint. Dermedésig hűvös helyre tesszük.
Közben a tejszínt kemény habbá verjük. A dermedő zselatinos masszába beledolgozzuk a túrót, majd a tejszínhabot.
A piskótát keresztben kétfelé vágjuk. A tejszínes túrókrémet az alsó lapra simítjuk, befedjük a másik piskótalappal, és kb. 3 órára hűvös helyre állítjuk. Közvetlen fogyasztás előtt porcukorral meghintjük.
Jó étvágyat kívánunk!