Halsaláta metélőhagymával Hozzávalók
• 250 g szálkamentes hal
• 100 g trappista sajt
• 2 db tojás
• 30 g vaj
• só
Az öntethez
• 70 g majonéz
• 0,5 dl tejszín
• 1 csomó metélőhagyma (snidling)
• só, citromlé, őrölt fehér bors
Elkészítése
A halat kevés sózott vízben megpároljuk, levében kihűtjük, a léből kivéve kisebb darabokra törjük. A sajtot lereszeljük, hozzáadjuk a két nyers tojást, felverjük. Serpenyőben a vaj felét felolvasztjuk, a sajtos tojás felét beleöntjük, és omlettet sütünk belőle. Megismételjük a másik felével is, és kihűtjük, majd metéltre vágjuk. A majonézhez hozzáadjuk a tejszínt, a citromlevet, a finomra vágott metélőhagymát, sózzuk, borsozzuk, és az egészet simára keverjük. A darabokra tört halat, a metéltre vágott omlettet keverőtálba tesszük, ráöntjük az öntetet, és lazán összekeverjük. Fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk.
Rákóczi túrós
Hozzávalók 35 szelethez:
• 250 g finomliszt
• 125 g margarin
• 60+100+120 g porcukor
• 1 citrom reszelt héja és leve
• 1 dl tejföl
• 1 tojássárgája+3 tojás
• 1 tasak sütőpor, só
• 50 g puha mazsola
• 500 g tehéntúró
• 2 tasak vaníliás cukor
• 5-6 babapiskóta
• 100 g sárgabaracklekvár
Elkészítési idő: 2 óra
1 szelet: 125 kcal/522 kJ
Elkészítése:
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadunk 60 g porcukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölben elkevert 1 tojássárgáját, a sütőport és 1 csipet sót, összegyúrjuk. Téglalapot formálunk belőle, fóliával letakarjuk, fél óráig a hűtőben pihentetjük. Közben forró vízzel leöblítjük a mazsolát, alaposan lecsepegtetjük. A túrót krumplinyomón áttörjük. A tojásokat kettéválasztjuk. Egy kb. 25×35 cm-es tepsibe pontosan belehajtogatunk egy akkora sütőpapírlapot, hogy az oldalára is elegendő legyen (lásd: konyhafortély oldal), sarkait átlósan bevágjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát a sütőpapírra helyezzük, letakarjuk folpackkal, és pontosan akkorára nyújtjuk, amekkora a behajtás szerint a tepsi mérete. Lehántjuk róla a fóliát, és a sütőpapírral együtt a tepsibe emeljük-fektetjük, a papír széleit felhajtjuk. A tésztát villával megszurkáljuk, és 15 percig sütjük. Közben 100 g porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük 3 tojássárgájával, lazán beledolgozzuk a túrót és a mazsolát. A babapiskótákat megreszeljük. Kivesszük a sütőből a tésztát, tetejére szórjuk a piskótamorzsát, egyenletesen rásimítjuk a túrókrémet, és további 30-35 percig, aranysárgára sütjük. Fél kk. citromlével kemény habbá verjük a 3 tojásfehérjét, apránként beledolgozzuk a maradék 120 g porcukrot, majd csillagcsőrös nyomózsákba szedjük. A megsült, forró sütemény tetejét megrácsozzuk a habbal, visszatesszük a forró, de kikapcsolt sütőbe, és 15-20 percig szikkasztjuk-szárítjuk. A baracklekvárt felforrósítjuk, szitakanálban áttörjük, kissé hűlni hagyjuk, majd nejlonzacskóba szedjük. Kivesszük a süteményt a sütőből, a zacskó csúcsát levágjuk, és a lekvárt a habrácsok közötti rombuszokba nyomjuk-töltjük. A süteményt hagyjuk egészen kihűlni, sütőpapírostul deszkára emeljük, majd hideg vízbe mártogatott késsel kisebb kockákra-szeletekre vágjuk. Sokáig friss marad.