nlc.hu
Szabadidő
Marrakesh

Marrakesh

Aki a Bogart-film hangulatát keresi Casablancában, az - a Marokkót behetóbban ismerõk szerint - legjobb, ha beül Casablancában egy moziba, és megnézi sokadjára a Casablancát, mert a mozin kívüli városban csalódni fog.






Kattints a képre!
Nem mondom, kikötőnek nagy, forgalmas kikötője van. De inkább válasszon más várost. Az avatottak Marrakeshre esküsznek!

Marrakesh jellege, hangulta inkább szaharai, mint orientális. Ez az ország kulturális középpontja (innen lehet portyázni másfelé), számos fesztivál helyszíne. Az óváros középpontjában található a Djemma el-Fna tér, azaz a Lefejezettek Gyűléstere (enyhébben: az elhalálozottak gyülekezete), mely név árnyalt és finom utalás a kalifa fejüttetésekre és a fejek közszemlére való kitételének tevékenységére. Festői színhely: kígyóbűvölők, varázslók, akrobaták szórakoztatják az egybegyűlteket, hordárok, buszsofőrök, kereskedők kiabálnak kuncsaftokért, utcai jegyzők, írnokok és szerelmi levelezők, kuruzslók ajánlják fel szolgálataikat, kávézók és borbélyműhelyek várják az enyhület-keresőket, és mindenhol ember és nyüzsgés, és nyüzsgés és ember, délután és este egyaránt.







Kattints a képre!
Szóval egy igazi, vérbeli tér, egy beláthatatlan hatalmas kocka.
A souq, a helyi piac Marokkó egyik legnagyobb piaca, ahova a tevekaravánok, ócska, szállító kocsik érkeznek be gyümölccsel, fűszerekkel (kurkuma, sáfrány, chili stb.), állatbőrrel, strucctollal megrakodva. Befelé a medinába találhatók a specializált bazárok és más souqok, melyek közül az Aranybazárt érdemes megemlíteni.
A náddal fedett ó-utcák örvényébe fejest kell ugrani, és a szó szoros értelmében tempózni kell, karral és lábbal, hogy egy méternyit odébb úszhassunk.







Kattints a képre!
A tevefasírt és a rántott sáska megkóstolása mellett, álljunk meg olyan helyen, ahol pörköltcsirkét adnak, és találjuk ki, hogy mit tettek még bele. Mandulát! A város további látnivalói közül kihagyhatatlan a Kouba Ba adiyn és a Koutou mecset. Túl este hat után, amikor a Koutouba-mecset mögött meggyvörösen csúszik le a nap, s a pálmaerdő fölött ezüstösen villog a Nagy-Atlasz négyezerméteres hósivatagja, egy menta tea javasolt – valamelyik kávéház teraszon – átgondolandó, melyik nap kéne felkeresni Essaouirát, Marokkó legszebb tengerparti városát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top