nlc.hu
Szabadidő
Benjamin Britten mûveibõl

Benjamin Britten mûveibõl

James Gilchrist, korunk egyik legfoglalkoztatottabb tenorja, Alpaslan Ertüngealp, az isztanbuli születésû karmester és a Savaria Szimfonikus Zenekar arra vállalkoztak, hogy Benjamin Britten ritkábban játszott mûveibõl válogatva egyedülálló hangversennyel lepik meg a magyar közönséget.

A koncert a Magyar Tudományos Akadémián, május 14-én, 19.30 órakor kezdődik.





1996 óta James Gilchrist az egyik legkeresettebb hivatásos szólóénekes a koncertéletben. Sikerét főként Bach és Händel műveinek kiváló tomácsolásával érte el, melyeket többek között a Sixteen kórus, a King’s Consort zenekar és a Monteverdi Choir and Orchestra kíséretével énekelt. A tavalyi Salzburgi Ünnepi Játékokon Händel Izrael Egyiptomban című oratóriumában debütált Sir John Eliot Gardiner vezényletével. Jövőbeli tervei között Britten Háborús requiemjének, valamint Monteverdi Vesperás és Messiás című műveinek előadása szerepel a Sixteennel.





Alpaslan Ertüngealp isztambuli tanulmányai után olyan mesterektől tanult Budapesten, mint Jandó Jenő, Kurtág György, Rados Ferenc és Schiff András, valamint Lukács Ervin és Gál Tamás. Számos nemzetközi karmesterverseny díjazottja, 2001-ben vezényelte a Szentpétervári Filharmonikus Zenekart és a londoni Royal Philharmonic Orchestrát. Alpaslan Ertüngealp a Savaria Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestere.

A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar az utóbbi évtizedekben a magyar zenei élet egyik meghatározó zenekarává vált. Reperotárjukon klasszikus, romantikus és kortárs darabok is szerepelnek. 1990-ben a zenekar magas művészeti színvonalának köszönhetően Bartók Béla-Pásztory Ditta díjban részesült. Európaszerte elismerés övezi őket – nagy sikerrel koncerteztek Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Luxemburgban, Svájcban és Írországban.






Műsor:

Britten: Symple Symphony
Britten: Les Illuminations for tenor and strings
Barber: Adagio
Britten: Serenade for tenor, horn and strings

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top