Tejszínes cukkini leves
Hozzávalók
• 700 g friss mini cukkini
• 50 g vöröshagyma
• 30 g vaj
• 2 db tojássárgája
• 1 dl tejszín
• 2 db tyúkhúsleves kocka
• 1 csomó kapor
• 1 csomó petrezselyemzöld
• só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, tárkony
Elkészítése
A fiatal cukkinit megmossuk, de ne hámozzuk meg, a kétharmad részét vékony karikákra szeleteljük, a megmaradt részt apró kockára, a vöröshagymát, a kaprot, petrezselyemzöldet és a tárkonyt finomra vágjuk. A húsleveskockát kb. egy liter vízben feloldjuk. A vöröshagymát a vajban üvegesre pároljuk, beletesszük a karikára vágott cukkinit, néhány percig fedő alatt pároljuk, majd hozzáöntjük a húslevest, és puhára főzzük, kb. tizenöt percig. Turmixgéppel egyneműsítjük a levest, majd hozzáadjuk a cukkinikockákat, és pár percig együtt főzzük. Közben a kaprot, a petrezselymet és a tárkonyt elkeverjük a tojássárgájával és a tejszínnel, majd a tűzről levett levesből néhány kanállal simára keverjük és állandó keverés mellett a forró leveshez öntjük. Felforralni már nem szabad. Ízlés szerint sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
Egybesült pulykamell sárgarépaágyon
Hozzávalók:
• 1 kg pulykamell
• 3 fokhagymagerezd
• 2 evőkanál olaj
• 1 evőkanál olaj
• 1 evőkanál vörösborecet
• 2 evőkanál fehérbor
• 10 szem fekete bors
• 3 babérlevél
• 1 teáskanál koriandermag
• 1/2 csokor kakukkfű
• 1/2 l tej
• 75 dkg sárgarépa
• 1 csokor petrezselyemzöld
• 2 evőkanál liszt
• 3 evőkanál vaj
• só, őrölt bors
• a díszítéshez petrezselyemzöld és kakukkfű
Elkészítés
A pulykamellet megmossuk, megtöröljük.
A megtisztított fokhagymagerezdeket fokhagymaprésen átnyomjuk, vagy kés fokával összezúzzuk. A húst sóval, őrölt borssal, fokhagymával bedörzsöljük, majd a felhevített olajon körös-körül megsütjük.
Felöntjük a borecettel és a fehérborral. Hozzáadjuk a szemes borsot, a babérlevelet, a koriandert és a kakukkfüvet, majd kb. 5 percig főzzük. Állandó keverés mellett beleöntjük a tejet, lefedjük és előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 1 és 1/4 órát sütjük. A lekapargatott sárgarépát felszeleteljük és forrásban lévő, sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük. Közben a megmosott, lerázott petrezselyemzöldet finomra felaprítjuk. Az egybesült pulykamellet a sütőből kivesszük, és letakarva rövid ideig pihentetjük.
A pecsenyelevet szűrőn átszűrjük, felforraljuk, majd hozzáadjuk a 2 evőkanál vajjal összedolgozott lisztet. Kevergetve összeforraljuk, és sóval, borssal ízesítjük. A maradék vajat lábosban megolvasztjuk, majd beleforgatjuk a felaprított petrezselyemzöldet és a sárgarépát. A pulykamellet a petrezselymes, vajas sárgarépával és kevés mártással tálra szedjük. Petrezselyemlevelekkel és kakukkfűvel díszítjük. A maradék mártást külön kínáljuk hozzá.
Elkészítési idő 1 3/4 óra, adagonként 2180 joule-t (520 kalóriát) tartalmaz.
Tippek
• Az egybesülteket előre, míg a hirtelen sülteket utólag kell megsózni: így maradnak bennük az értékes húsnedvek.
Ananászos csiga
Hozzávalók
A tésztához
• 350 g liszt
• 100 g vaj
• 20 g élesztő
• 20 g porcukor
• 1 dl tej
A krémhez
• 450 g ananász szelet konzerv
• 40 g vanília vagy ananász ízű pudingpor
• 80 g kristálycukor
Elkészítése
A vajat ötven gr liszttel összedolgozzuk, hűtőbe tesszük, miután téglatest alakúra formázzuk. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyre téve felfuttatjuk. A lisztet a felfuttatott élesztővel, cukorral, csipetnyi sóval összedolgozzuk, cipóvá formálva duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, a konzerv levét leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot, felmelegítjük, elkeverjük benne a pudingport, és mérsékelt tűzön besűrítjük, kihűtjük. A tésztát fülesre nyújtjuk, beletesszük a vajas tömeget, majd hajtogatjuk, pihentetjük a fentebb leírt módon. Az utolsó pihentetés után 5- 8 mm vastagra kinyújtjuk, 1,5-2 cm-es csíkokra vágjuk, majd feltekerjük csiga formájúra. Minden csiga közepét benyomjuk, a mélyedésbe beletesszük a kihűlt krémet. Kb. 30 percig kelesztjük, előmelegített sütőben félig megsütjük a tésztát, a sütőből kivéve ráhelyezzük az ananász karikát és visszatéve a sütőbe készre sütjük.