Különleges gombaleves
A leveshez
• 1 kg sertéscsont
• 1 fej vöröshagyma
• 25 dkg leveszöldség
• 10 dkg füstölt szalonna
• 30 dkg gomba
• 20 dkg füstölt kolbász
• 10 dkg liszt
• 3 dl tejföl
• zsír, só, bors
• 1 csomó petrezselyemzöld
A derelyéhez
• 20 dkg liszt
• 4 tojás
• 2 dkg vaj
• 1 púpozott evőkanál, finomra vágott vöröshagyma
• 20 dkg borjúhús
• só, őrölt bors
• szerecsendió
Elkészítés
A csontból és a zöldségekből csontlevest főzünk, vagy a leveskockából készítünk 1 liter leveslét.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, aranysárgára sütjük, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel fűszerezve megpároljuk a kis kockákra vágott gombát, és a leszűrt csontlével feleresztjük. A levest felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, majd világos rántással berántjuk, beletesszük a felszeletelt füstölt kolbászt, és készre főzzük, végül tejföllel elkeverjük.
Levesbetét
A derelyéhez a lisztből 2 tojással, kevés sóval nyújtható tésztát gyúrunk, és a következő töltelékkel töltjük. A finomra vágott hagymát félig megpirítjuk, hozzátesszük a pépesre darált húst, fűszerezzük, és kevergetve jól átsütjük.
Hozzáütünk két tojást, és állandó keverés mellett addig hagyjuk mérsékelt tűzön, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. A kinyújtott tésztát megtöltjük ezzel a töltelékkel, derelyevágóval kis kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben kifőzzük.
A levest a derelyebetéttel tálaljuk.
Jó tanács
Borjúhúsos derelyét készen is vásárolhatunk, és azzal is kínálhatjuk a levest.
Göngyölt csirkemell szilvával
Hozzávalók
• 100 g sonka
• 100 g szeletelt ementáli sajt
• 300 g aszalt szilva
• 1 csomó petrezselyemzöld
• 70 g liszt
• 70 g zsemlyemorzsa
• 2 db tojás
• só, őrölt bors, őrölt fahéj, ecet
• olaj a sütéshez
Elkészítése
Az aszalt szilvát kimagozzuk, a mellfilét kiveregetjük, sózzuk és fél órán át pihentetjük. A petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A csirkemellekre sonkát, sajtot, majd vágott zöldpetrezselymet helyezünk, őrölt borssal megszórjuk és az egyik oldalára a kimagozott aszalt szilvát tesszük. Két végét felhajtjuk és rúd formájúra felgöngyöljük. Hústűvel, vagy fogvájóval megtűzzük, hogy sütés közben ki ne nyíljon. Lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk a tekercseket, bő, forró olajban, lassú tűzön készre sütjük, papírszalvétára kiszedjük. A megmaradt aszalt szilvát az őrölt fahéjjal megszórjuk, pár csepp ecettel ízesítjük, fedő alatt kevergetés nélkül átforrósítjuk. A tekercseket rézsutosan felszeleteljük, és előmelegített tálra rendezzük. Köretként mellérakjuk az aszalt szilvát.