nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (06. 07-09.)

A nap menüje (06. 07-09.)

Pünkösdi menüajánlatunk tõkehalfilé sajttal, desszertnek fûszeres almás szelet.








Tőkehalfilé sajttal


Hozzávalók


• 800 g tőkehalfilé
• 40 g vöröshagyma
• 50 g vaj
• 80 g szeletelt sajt
• 1 csomó petrezselyemzöld
• 1/2 tubus szardellapaszta
• 100 g paradicsom
• 1 citrom leve és reszelt héja
• só, fűszerpaprika


Elkészítése

A megmosott halat leszárítjuk, citromlével meglocsoljuk, megszórjuk a reszelt citromhéjjal. Rárakjuk a lereszelt vöröshagymát, megsózzuk és a fűszerpaprikával meghintjük. A petrezselyemzöld felét apróra vágjuk, a halra szórjuk és az egészet állni hagyjuk. Egy kivajazott tűzálló tálba rakjuk az így előkészített halfiléket és a maradék vajat megolvasztva ráöntjük. Sütőben megpároljuk, majd befedjük a sajtszeletekkel, a szardellából díszítő csíkokat nyomunk rá és a meghámozott, negyedelt paradicsomokat rárakjuk. Visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt ráolvad és megpirul. Tálaláskor petrezselyemlevelekkel díszítjük, vajas burgonyát adhatunk hozzá.



Fűszeres almás szelet


Hozzávalók 24 szelethez:

• 800 g savanykás alma
• 3 ek. citromlé
• 250 g finomliszt
• 100 g étkezési keményítő
• 1 kk. sütőpor (4 g)
• 250 g lágy vaj/margarin
• 200 g porcukor
• 1 tasak vaníliás cukor
• só
• 4 tojás
• 1/2 kk. őrölt fahéj
• 2 kk. mézeskalácsfűszer
• 2 kk. kakaópor
• 100 g sárgabaracklekvár
• 2 ek. alma-/barackpálinka

Elkészítési idő: 1és 3/4 óra
+ a hűlési idő
1 szelet: 215 kcal/897 kJ

Elkészítése:

Az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, és kivágjuk a magházukat. Minden almanegyedet további 3 gerezdre vágunk, tálba tesszük, azonnal meghintjük a citromlével (hogy meg ne barnuljanak). A lisztet, étkezési keményítőt és a sütőport összekeverjük. Fehér-habosra verjük a vajat/margarint a porcukorral és 1 csipet sóval (15 perc!). Egyenként hozzáadjuk, keverjük a tojásokat, majd apránként beleszitáljuk a lisztkeveréket.

A masszát elfelezzük. Az egyik felébe beledolgozzuk a fahéjat, a másikba a mézeskalácsfűszert és a kakaót. A kétféle masszát 2 csőrbetét nélküli habzsákba vagy nejlonzacskóba szedjük, és kivágjuk a hegyüket úgy, hogy 2 ujjnyi vastag hurkákat tudjunk nyomni belőlük.

Egy 20×35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A kétféle masszából hosszanti irányban, felváltva 3-3 dundi csíkot nyomunk a tepsibe, majd a tetejükre állítjuk-nyomkodjuk a lecsepegtetett almaszeleteket.
180 °C-ra előmelegített sütőben, középső bordamagasságra állított rácson 1 órán át sütjük. A lekvárt felforrósítjuk, szitakanálban áttörjük, elkeverjük a pálinkával, és vékonyan bevonjuk vele a sütőből kivett, forró sütemény tetejét. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd sütőpapírostul rácsra emeljük, lehántjuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk egészen kihűlni. Úgy vágjuk fel, hogy minden szeletben legyen kakaós és fahéjas tészta is.

Külön tálkában kínált mártással gazdagíthatjuk, amely úgy készül, hogy 4 dl tejszínt félkemény habbá verünk 2 tasak vaníliás cukorral, majd lazán belekeverünk 1/2 dl narancslikőrt/triple secet és 4-5 ek. áttört baracklekvárt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top