nlc.hu
Szabadidő
Nyolc nap varázslat

Nyolc nap varázslat

Tizenkét évvel ezelõtt néhány lelkes mûvész és egy bátor támogató addig szokatlan lépésre szánta el magát: egy teljes fesztivál létrehozására szövetkeztek, és elindították a Zempléni Mûvészeti Napok akkor még néhány napos nyári rendezvénysorozatát.

A színházi előadások és kiállítások mellett a művészeti napok fő vonulatát az idén is a komolyzene és a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjei jelentik. A zenekarral Matthias Kirschnereit zongoraművész, illetve két fiatal magyar hegedűművész, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin lép fel. A füzérradványi Károlyi-kastély kertjében a könnyedebb zenei műfajok kedvelői Illényi Katicával és a Stúdió 11-gyel nosztalgiázhatnak, a szerencsi Rákóczi-várban a fesztivál vendégei a Vujicsics együttes délszláv muzsikájával múlathatják az időt. Az idei „szomszédolás” keretében és a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulójához kapcsolódóan kiemelt szerepet kap két szlovákiai helyszín: Borsi és Kassa.







Kattints a képre, a részletes programajánlathoz!

A Zempléni Művészeti Napok előadásai többek között attól olyan különlegesek, hogy a szervezők mindig a helyszínhez igazítják a programot. Minden bizonnyal izgalmas esemény részese lesz az, aki ellátogat a Kisrozvágy mellett létrehozott honfoglalás kori emlékhelyhez, és meghallgatja a bolgár Stoyan Yankoulov és Horváth Kornél ütős, valamint a Lantos Zoltán hegedűs alkotta trió koncertjét. Mint ahogy különleges élményt ígér a Magyar Hárfaduó koncertje a felújított taktabáji református templomban, az Esterházy Ensemble hangversenye a sátoraljaújhelyi piarista templomban vagy a csepeli Szent Efrém Kórus előadása a szerencsi görög katolikus templomban.





De nem maradnak program nélkül a könnyedebb zenei műfajok kedvelői sem. Igazi nosztalgia-hangulatot ígér Illényi Katica és a Stúdió 11. A füzérradványi Károlyi-kastély kertjében az Ötórai teához a múlt század 20-as, 30-as éveinek slágereit „szolgálják fel”. A zenei kínálatot többek között David Yengibarjan harmonikakoncertje és a Vujicsics együttes délszláv muzsikája színesíti.

Hagyományosnak mondhatók ma már a fesztivál teremtette új „műfajok”, a kirándulókoncertek és a határokon átnyúló szomszédolás. Ez utóbbi a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulója kapcsán idén kiemelt jelentőséget kap, hiszen a helyszínek közül a szlovákiai Borsi (Borsa) és Kassa (Kosice) szorosan kötődik II. Rákóczi Ferenchez. A Rákóczi-várkastély történelmi falai között a Lavotta zenekar koncertjét hallgathatják meg az oda kirándulók, a fejedelem végső nyughelye, a kassai dóm közelében található Rodostó-házban pedig Tóth Máté Miklós Rodostó című színművét adja elő a Budaörsi Játékszín.





A társművészeteket ezen a nyáron egyebek mellett a Budapest Bábszínház Varázsfuvola előadása, a „Volt egyszer egy alkotóház” irodalmi beszélgetése, továbbá számos, a művészeti napokhoz kapcsolódó kiállítás képviseli. A Sárospatakra, Sátoraljaújhelyre látogatók Vizsolyi János szobraiban, Márton A. András képeiben, illetve Schmal Károly műveiben gyönyörködhetnek, Tarcalon pedig Széchenyi Lajos magángyűjteményéből rádiótörténeti kiállítás várja a vendégeket. S akik tavaly lemaradtak a különleges hangulatú reneszánsz és barokk lakomáról, azok idén augusztus 17-én és 22-én pótolhatják azt.


JEGYÁRUSÍTÁS:

Jegyek válthatók 2003. június 15-től: Budapesten a Budapest Filharmónia Kht. jegypénztárában (V., Mérleg u. 10., Tel.: 318-0281), a Publika Jegyirodában (VII., Károly krt. 9., Tel.: 322-2010, fax: 322-9269), a Ticket Express Jegyirodában (VI., Andrássy út 18., Tel.: 312-2000).

Jegyek írásban, faxon megrendelhetők Sárospatakon A Művelődés Házában. Az írásban megrendelt jegyeket postai utánvéttel A Művelődés Háza megküldi. A művészeti napok ideje alatt naponta 10-18 óráig válthatók jegyek A Művelődés Házában, valamint a programok előtt 1 órával az előadások helyszínén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top