nlc.hu
Szabadidő
Henry Ford

Henry Ford

A nevezetes T-modell megalkotója, és Amerika autógyártásának egyik atyja farmercsaládból származott. De már gyerekkorában sokkal inkább vonzották a mûszaki dolgok, mint a földmûvelés.






  2  
Ford 16 éves volt, amikor Detroitba ment, itt végre alkalma volt arra, hogy gépekkel vegye körül magát. Bár később még élt néhány évet szülei farmján, s később azzal tartotta el feleségét és magát, hogy fűrészmalmot üzemeltetett. A nagy váltás 1891-ben következett be, amikor mérnökként helyezkedett el az Edison cégnél Detroitban, ahol karrierje hihetetlen sebességgel indult be. Két év múlva már főmérnök volt, és innentől lett ideje arra, hogy saját találmányain dolgozzon. Az első az 1896-os Quadricycle volt, amit már nem kellett emberi erővel hajtani. Bár más is készített már előtte benzinmeghajtású motorral működő járművet, ez mégis az egyik első ilyen modell volt.











  3  
A híres T-modell
A Ford Motor Company 1903-ban jött létre, immár azzal a céllal, hogy autókat gyártson. A gyártás különösen akkor lendült fel, amikor 1908-ban elkezdték a T-modell előállítását is, ami új korszakot nyitott a személyszállításban. Mégpedig könnyű irányíthatósága miatt, és hogy jól bírta a rosszabb utakat is. 1918-ra Amerika autóinak fele T-modell volt. A gyár pedig az ország egyik legnagyobb üzemévé nőtte ki magát. Ford 1947-ben halt meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top