nlc.hu
Szabadidő
Edward Norton

Edward Norton

A rendkívüli talentummal rendelkezõ Norton hihetetlen gyorsasággal vált népszerûvé 1996-os filmes bemutatkozásával.




A „Legbelső félelem”-ben egy ministránsfiút alakított, akit gyilkossággal vádoltak. Ő mentette meg az egyébként eléggé középszerű filmet, sőt Golden Globe- és Oscar-jelöléseket is bezsebelt. Nem foglalkozott azzal a túlzott népszerűséggel, ami általában az új tehetségeket övezi. Rátermettségét később újra bebizonyította olyan filmekben, mint az „Amerikai História X”, a „Larry Flint, a provokátor” és a „Harcosok klubja”.
Norton 1969-ben született Bostonban. Fiatalon is nagyon értelmes, de ugyanakkor komoly ember volt. Akkor kezdett el érdeklődni a színészet iránt, amikor 5 évesen kishúga elvitte a Hamupipőke egyik előadására. Nem sokkal ezután egy színművészeti iskolába ment, ahol 8 évesen már színpadra került. Gimnázium után asztronómiát, történelmet és japánt tanult a Yale egyetemen, és mindezek mellett még a színjátszó körben is tevékenykedett. Több nem-broadwayi előadásban is játszott, mikor 2100 jelentkező közül kiválasztották a „Legbelső félelem”-be. A kritikusok ódákat zengtek róla, majd ugyanebben az



évben Woody Allen musicalfeldolgozásában Drew Barrymore vőlegényét alakította a „Mindenki azt mondja, szeretlek”-ben. És ha már két teljesen különböző mozi nem lett volna elég egy évben, Milos Forman „Larry Flint”-jében újból elnyerte a közönség elismerését. 1998-ban az „Amerikai História X”-ban alakított neonácit, amely teljesítményéért Oscar-díj jelöléssel jutalmazták. Legutóbb Brad Pitt oldalán láthattuk a „Harcosok klubja”-ban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top