nlc.hu
Szabadidő
Moby

Moby

Richard Melville Hall 1965-ben született a mai napon New Yorkban. Moby egy személyben DJ, elõadó, keresztény, vegetáriánus, filozófus.




Leszármazottja a Moby Dick írójának, s barátai ezért akasztották rá ezt nevet. Nem csak ez az egyetlen érdekesség életében: környezetvédelmi megfontolásokból nem utazik sehova autóval. 1991-ben a Twin Peaks zenéjével tört be “Go” néven az angol Top 10-be. Bár ez tetszett a mainstream és a klubzenét szerető közönség perverzebb részének is, az 1993-as “I Feel it/Thousand” kislemez még bizarrabb lett: Az utóbbi dal bekerült a Guiness Rekordok könyvébe, mint a leggyorsabb szám valaha, 1015 bpm-es (ütem/perc) sebességével. Ez a dal tipikus volt Moby játékos, változatos karrierjére. Fiatalkorában a Vatican Commandos hardcore-punk együttes tagja volt. A rockzenész-életet bevezette a tánczene világába is: az 1992-es DMC díjátadáson fellépése után széttörte szintetizátorát. 1993-ban írt alá a független Mute kiadóhoz, s a következő évben adta ki “Hymn” című dalát, ami első albumán is megjelent. Számos művésznek remixelte dalát, többek közt a Pet Shop Boysnak, Erasure-nek, az Orbitalnak, a Depeche Mode-nak sőt még Michael Jacksonnak is. 1999-ben jelent meg eddigi legsikeresebb albuma, a Play, amin olyan slágerek vannak, mint a “Why does my Heart feel so bad?”, a “Honey”, vagy a “Porcelain”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top