Szabadidő

Dívák, primadonnák, színésznõk

Lássuk csak: mi kell ahhoz, hogy valakibõl egy ország dívája, primadonnája esetleg tragikája váljék az 1870-es években, a századfordulón és a második világháború elõestéjén?




Karády Katalin például a kereskedelmi leányiskolában csak két osztályt végzett el, majd 1931-ben feleségül ment Vargha Rezső adótiszthez…

Nem valami ígéretes kezdet, aztán a személyes varázsa, a háború, a homályos gestapós történetek, no és persze a rejtélyes emigráció a dívák dívájává tette. A tanácsköztársaság idején Fedák Sárinak mindehhez “elég volt annyi”, hogy lelkesen toborozzon a Vörös Hadseregbe, 1870 tájékán Jászai Marinak pedig, hogy megszökjön otthonról színésznői babérokra törve…

Az Ernst Múzeum kiállításán nemcsak arra kaphatunk választ, hogy miben rejlik a három grácia színészi nagysága, hanem arra is, hogy milyen családi háttér, milyen indíttatás, milyen műveltség segítette őket ebben? Milyen tanulmányokat folytattak, kik pártfogolták őket? Kik voltak szerelmeik, társaik, barátaik, barátnőik? Hogyan jelentek meg a színpadon kívül? Hogyan teremtettek szokásaikkal, hajviseleteikkel divatot?

Látható: Ernst Múzeum (VI., Nagymező u. 8.), október 22-ig

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top