Szabadidő

Ziggy Marley

A reggae-legenda Bob Marley és felesége, Rita elsõ gyermekeként Ziggy volt apja 1981-ben üresen hagyott trónjának elsõszámú várományosa.




A testvéreiből álló Melody Makers bandával a háta mögött sikeresen adta át a zene üzenetét egy egyre növekvő közönségnek. Egyik dala feljutott az amerikai listák első negyven helyezettje közé – ezt még apja sem tudta elérni. David Marley néven a jamaikai Kingston városban született 1968-ban. Apjától gitár- és dobleckéket kapott, tíz éves korától pedig ott ült a stúdióban a Wailers felvételein. 1979-ben Ziggy (David Bowie zenéje iránti imádata miatt nevezték így), valamint testvérei – Cedelia, Stephen, Sharon – csatlakozott Bobhoz, mikor felvették a “Children Playing in the Streets” című dalt. Melody Makersnek nevezték el magukat, s a négy testvér így együtt zenélt tovább. Ziggy 17 volt, amikor a bandát szerződtette az EMI. Bár szinte kiköpött apja volt, a sikerei nem érték el Bob sikereit. Az első két album mérsékelt sikereket ért el, de az 1988-as Conscious Party már bejött a hallgatóknak és a kritikusoknak egyaránt. Erről az albumról szólt a Tommorow People, ami a 39. helyig jutott az USA-ban. Az 1989-es One Bright Day a legsikeresebb albumuk lett eladás szempontjából, s mint elődje, ez is Grammyt kapott. A következő Grammyre 1997-ig kellett várni, ekkor a Fallen in Babylont díjazták. Marley az ENSZ egyik szervezetének nagykövete lett, majd saját kiadót is alapított. A Fugees énekesnőjéhez, Lauryn Hillhez fűzik gyengéd szálak, kapcsolatukat pár éve házassággal pecsételték meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top