Szabadidő

Szerelem a lakókocsiban

Szerda esti kikapcsolódásként otthoni programot ajánlunk. Az Odeon december elején két új videofilmet jelentett meg, címük. Tíz perc: Cselló és a Légyott a hetesen - egy kortárs francia, és egy angol-német dráma.





Légyott a hetesen

A mozgássérültotthon folyton morgó lakója, az ötvenéves René tolókocsijához láncoltan éli szürke, a tehetetlenségtől elviselhetetlen hétköznapjait. Egyetlen öröme látszólag az, hogy csípős megjegyzéseivel kínozza az esendő ápolókat. Amikor a fiatal és csinos Julie mellé kerül, René rájön, egyvalami nagyon hiányzik az életéből. Többé nem elégszik meg azzal, hogy a szobája falát bámulja – ami mellesleg pornográf képekkel van tele -, férfiúi jogát kezdi követelni. A fiatal lány egyetlen megoldást talál: el kell vinnie ápoltját kis “gyógykezelésre” a közeli 7-es út mellé egy profi prostituálthoz. Persze nem olyan egyszerű az élet, különösen akkor, ha az otthon vezetősége szigorú, és még a lakókocsik ajtaját is túl szűkre tervezték. Titokban kell megszervezniük a forró légyottot.





A sérültek azonban hamar rájönnek, mitől lett René olyan, mintha kicserélték volna. A halmozottan hátrányos helyzetű, árva, homoszexuális, értelmi fogyatékos, tolókocsis Johnny Holliday-rajongó és muzulmán Rabahtól kezdve a kerekesszékén rallyzó punk fiúig, mindenki számára világossá válik, hogy a kedvetlenség elleni leghatásosabb gyógyír csak egy nő lehet, arról a bizonyos 7-es főútról. Vágyaik szépen-lassan beteljesülnek: a zsörtölődő elcsitul, a muzulmán megkeresztelkedik, a szívek fölmelegednek, és minden a helyére kerül…






Tíz perc:
Cselló

“A szkeccsfilm, ez a feledésbe merült műfaj nem halt meg! S ezt mi sem bizonyítja jobban, mint e rövid etűdök füzére a filmművészet néhány legnagyobbjától. Mindegyik rendező előadja sajátos időértelmezését mint megannyi szabadon választott gyakorlatot egy témára. Első ránézésre az etűdök változatossága és gazdagsága a legszembeötlőbb, a kvalitásukról nem is beszélve. Könnyedén és boldogan merülünk el a gyakorlatot felvállaló alkotók világában.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top