nlc.hu
Szabadidő
Volt egy nõ – Meg még egy

Volt egy nõ – Meg még egy

Nekem tetszett. Mert nõkrõl szól, nõknek. Mégsem szingliregény, mégsem önsegítõ könyv. Mégsem álportré vagy riport a leszakadókról és a feltörekvõkrõl. Ez a kötet egy sorozat elsõ része, amely tizenkét szemszögbõl mutatja be a nõket.





Az első kötet, amely most jelent meg, a történeti szemszög. Mielőtt azonban ez bárkit is elriasztana, sietek tisztázni, hogy csak a szövegek megírásának ideje történelmi, tartalmuk bizony elég érdekes ma is. Ott vannak például Szendrey Júlia levelei, és egy Vachot Sándor feleségének feljegyzései, amelyekből kiderül, hogy is lehetett máshoz menni a nagy költő után. Elolvashatjuk Jászai Mari leveleit öltöztetőnőjéhez. Kell ennél jobb pletykaalap?

Találunk ezeken kívül verseket, írásokat olyan korokból, amikor a nőknek leginkább a konyhában volt a helyük, örülhettek, ha írni megtanították őket. Hát a kötetben szereplők bizony igazán megtanultak írni, olyannyira, hogy több évszázaddal ezelőtti szövegeiket nem nagyon tudjuk letenni.

És nekem tetszett az is, hogy a könyv annyira igényes kiállítású. Olyan kedvesen kicsi és kézhezálló, hogy már csak ezért sem tenné le az ember.

Várjuk a többi tizenegy kötetet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top