Szabadidő

Spiró György: Koccanás

Spiró György darabjában az ismerõsség és a kétségbeejtõ nevetségesség kettõs élményével találkozunk. A kép, amely a komédiából kibontakozik, egyszerre végtelenül mulatságos és visszataszító.

A Koccanás, ez a keserű komédia igazi “Zeitstück” – benne minden történés kiindulópontja pontosan ismerős valamennyiünk számára mindennapi életünkből, csak éppen – a komédia természetének megfelelően – minden elszabadul, felnövekszik, már-már hagymázassá válik benne, de legőrültebb pillanataiban is tökéletesen nyilvánvaló napi tapasztalataink számára.







Spiró György
Mint címe már sejteti, a kiindulópont az, hogy (a főváros egy forgalmas helyén) egy autó belemegy egy másikba. Ez az elemi esemény láncreakciót indít el, autók kilométer-hosszú sora koccan egymáshoz, s majdnem egy egész napra megbénul a forgalom. Spiró ezzel a helyzettel a dramaturgia egy alapképletét alkalmazza nagyon életszerű módon: sok különféle embert összehozni egy – elhagyhatatlan – helyen, s így mintegy természettudományos módszerrel megteremteni egy olyan kísérleti szituációt, amelyben tisztán figyelhetők meg a törvényszerű reakciók, folyamatok. Az autósok kiszállnak kocsijukból és kapcsolatokba lépnek egymással, az ott lakók természetes módon ugyancsak belépnek a történésbe, sőt egyre újabb szereplők és embercsoportok keverednek véletlenül arra, s kerülnek így bele a szituációba, és ez a folyamat a darab előre haladtával egyre abszurdabbá válik. A figurák mindinkább megvalósítják önmagukat, megmutatják jellemüknek és életszerepüknek működését, s ezt a kifejlést maximálisan felfokozza a szereplők számának egyre lidércesebbé és ugyanakkor nevetségesebbé váló felszaporodása. A mennyiségnek ez a folyamatos növekedése, ami persze egyszersmind a jellegzetes embertípusoknak, életstratégiáknak, érvényesülési módoknak és viselkedésformáknak a szaporodását jelenti, a mai magyar élet valóságos enciklopédiáját tárja elénk.

Író: Spiró György
Rendező: Zsámbéki Gábor

Színész:
Férfi – Gáspár Sándor
Nő – Ónodi Eszter
Srác – Mészáros Béla
Vállalkozó – Bezerédi Zoltán
Rövidgatyás – Fekete Ernő
Öregember – Kun Vilmos
Öregasszony – Máthé Erzsi
Törzs – Elek Ferenc
Rendőr – Fenyő Iván
Koccanó – Máté Gábor
Belemenő – Lukáts Andor
Védőnő – Kiss Eszter
Naccsága – Bodnár Erika
Hajlott hátú asszony – Tóth Anita
Feleség – Illés Györgyi
Kamionos – Bán János
Kismama 1. – Pelsőczy Réka
Kismama 2. – Rezes Judit
Idegenvezető – Vajdai Vilmos
Segédmunkás, maffiózó, 3. turista, bőrfejű, tüntető – Varga Zoltán
Segédmunkás, maffiózó, bőrfejű, tüntető – Tóth Zoltán
Segédmunkás, ételszállító, 1. turista, tüntető, térítő – Takátsy Péter
Segédmunkás, ételszállító, maffiózó, 2. turista, bőrfejű, tüntető – Nagy Ervin
Segédmunkás, ételszállító, térítő, tüntető – Rajkai Zoltán

Dramaturg: Fodor Géza
Jelmez: Szakács Györgyi
Díszlet: Khell Csörsz
Asszisztens: Tiwald György

Előadás időpontok:
KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ – Budapest
január 4. (vasárnap) 19:00
január 8. (csütörtök) 19:00
január 10. (szombat) 19:00
január 16. (péntek) 19:00
január 20. (kedd) 19:00
január 28. (szerda) 19:00

Bemutató időpontja: 2004. január 4., Katona József Színház

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top