Szabadidő

Mesterséges Intelligencia vs. Természetes Hülyeség

Ezúttal egy ironikus összmûvészeti projektet ajánlunk a figyelmetekbe, amelybõl megtudhatjátok, hogy a hülyeség gyakran természetes, és a természetes gyakran hülyeség.





projekt megszületését előkészítő on-line műhelymunka elhúzódása okán az eredetileg meghirdetett decemberi időpont helyett január 6-tól mutatjuk be az Internet használatán alapuló csoportos kiállítást. “A tudomány története folyamán mindvégig a természet utánzására törekedett. A Mesterséges Intelligencia ideálja az emberi gondolkodást és cselekvést tökéletesen modelláló gép. Mindez azonban feltételezi, hogy az emberi gondolkodás, annak minden összetevőjével (érzelmi töltet, tanult dolgok, tapasztalatok stb.), programmal leírható. Ez – jelenleg – merő utópia, mert ha a tudást és az információt nem különböztetjük meg egymástól, akkor lényegében azonosnak tekintjük a mai személyi számítógépek által történő adatfeldolgozást és az emberi gondolkodást, ezzel kizárjuk az emberi kultúra és szemilység számos vonatkozását gondolkodásunkból.

Arisztotelész például használja az okosság kifejezést, mely szerinte az egyik eszköz arra, hogy az igazságot felismerjük. Az okosság nem azonos sem a tudománnyal, sem a mesterséggel. Az okosság gondolkodással párosult cselekvő, igazi lelki alkat. Az erény választja ki számunkra az elérendő célokat, és az okosság segítségével tudjuk az ezeknek megfelelő eszközöket kiválasztani. De ha a mesterséges intelligencián és Arisztotelészen is túl tekintünk, és őszinték maradunk, akkor láthatjuk, hogy az emberi gondolkodás gyakran nem racionális. Az emberi cselekvés gyakran nem az okosság mentén halad. A hülyeség gyakran természetes. A természetes gyakran hülyeség. A butaság azonban amellett, hogy üdítő, még a lényeg meglátásában is segítségünkre lehet. Tehát próbáljuk meg konfrontáltatni a Mesterséges Intelligenciát és a Természetes Hülyeséget! Lássuk ki nyer a harcban! Győzzön a jobbik!”

A kiállítás megtekinthető január 6-18, a Trafó Galériában
Cím: 1094 BUDAPEST LILIOM UTCA 41., TEL: (+36-1) 456-2040, FAX: (+36-1) 456-2050

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top