Szabadidő

Mona Lisa mosolya – filmkritika

A Wellesley kollégiumban csak lányok tanulnak, de bármilyen rangos és szigorú hely is tanintézményük, a sikert csupán abban mérik, milyen jól mennek férjhez az itt végzett diákok.





1953-at írunk. Ezt úgy próbálják megjeleníteni, hogy a lányoknak félhosszú, ám ondolált a haja, és néha fehér zokni van rajtuk. Az ultrakonzervatív Wellesley lányiskolába, amit néha sután a Harvard párjaként próbálnak feltüntetni, megérkezik az új művészettörténet-tanárnő, aki elhivatottságát azzal fejezi ki, hogy a vonaton Picasso-diákat nézeget. A tanárnő nagyon szabad szelleműnek tűnik, 70-es évekbeli hippinek van öltözve, tehát már az első pillanatban sejthetjük, előremutató dolgokat fog cselekedni.





Miután a lányok egy fakalapáccsal bekopogtatnak egy nagy terembe, bemehetnek tanulni. Hősnőnk, Katherine, hosszú szoknyájában megtartaná első óráját, de a lányok már kívülről fújják a tankönyvet, és ezt orra alá is dörgölik. Mindenki megnyugtatására közölhetjük, a film itt nem fordul át a pedagógia csődje című keserédes szatírába, hiszen a hosszú szoknya, és néhány nadrág tulajdonosa módszert vált, és renegát módon megmutat növendékeinek egy Jackson Pollock képet. Az ifjú hölgyek ettől megszeretik.





Eközben persze zajlik az élet, és kiderül az is, hogy az iskola valójában alattomos és megdöbbentő összeesküvés színtere, melynek neve: házasodás. A lányok, a tanulás örve alatt valójában a Harvard jól szituált ifjaihoz készülnek feleségül menni, hogy aztán új mosógépet vegyenek, előmozdítsák előléptetéseit, és 5-re feltálalják a vacsorát. Akkor is, ha a gonosz ifjú megcsalja a friss asszonykát egy kis szőkével, és a gonosz anyu nem fogadja vissza a lányt. Ilyenkor az eleddig gonosz ifjú ara, aki már kirúgatott ezt-azt az intézményből, először még gonoszabb lesz, majd megjámborul, és Greenwich Village-be költözik albérletbe.






Hősnőnk, Katherine Watson közben van Gogh-ot segítségül hívva harcba lép az aljas esküvői konspiráció ellen, és majdnem sikerül rávennie egyik tanítványát, hogy továbbtanuljon, de csak majdnem. Így hát, mint ama Zrínyi Miklós, a lelki megdicsőülés és az átgondolt feminizmus birtokában hagyja el az intézményt, miközben diákjai a taxi mögött bicikliznek. Külön fejlődéstörténet része lehetne, hogy az iskolába még busszal érkezett, ám taxival távozik, de ebbe nem megyünk bele. A többi történésbe sem, ami a mintegy két óra alatt zajlott le, legyen elég annyi, hogy van itt megkötött és felbontott eljegyzés, tanár-diák és leszbikus kapcsolat (elég szép eredmény egy ultrakonzervatív intézménytől) valamint rózsás tapéta és hozzáillő ágynemű.

Csak annyit tennék hozzá: mosógépem már van, de lehet, hogy egyszer férjhez is megyek.











Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top