Szabadidő

Candide – musical a kaposvári Csiky Gergely Színházban

A Candide Bernstein harmadik musicalje, amelynek librettóját Lillian Hellman írta, Voltaire azonos címû szatírája nyomán.

A mű alaposan megcáfolja a felvilágosodás optimista szemléletét, miszerint ez a világ “minden létező világok legjobbika”. A hesseniek s a vesztfáliaiak háborúja után, amelynek során a vesztfáliai kastélyt lerombolják, Candide és házitanítója, dr. Pangloss Lisszabonba, Párizsba, majd Buenos Airesbe menekül, egyre a valóságot és a szépséget keresve, az “eszményi világ”-ot, amelyet a filozófusok ígértek, ám egyre katasztrófákkal, irigységgel, rosszakarattal, vallási és világnézeti fanatizmussal, prostitúcióval és bűnözéssel találkoznak. Gyakran csak nagy üggyel-bajjal menekülnek meg a halál különböző nemei, a bárd és a kötél, a halálra fárasztó aranybánya vagy a vízbefulladás elől. Végül kiábrándultan térnek vissza Vesztfáliába, hogy bölcs önmérséklettel “műveljék kertjeiket”, ahogy tudják.

Csiky Gergely Színház

7400 Kaposvár, Rákóczi tér
Tel.: 82/528-450, 82/511-208
Fax: 82/528-461, 82/320-376

Web: www.igm.hu/csiky
E-mail: csiky@hu.inter.net

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top