Szabadidő

Kezdõdik a 35. Magyar Filmszemle

Január 27-én a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg azt a nyitógálát, mellyel hivatalosan kezdetét veszi a 35. Magyar Filmszemle. Filmvetítés ezúttal nem lesz, életmûdíjakat adnak át.


Összesen huszonhárom játékfilmet mutatnak be a 35. Magyar Filmszemlén.


A versenyprogramban tizenhat alkotás szerepel: Antal Nimród Kontroll, Böszörményi Zsuzsa Mélyen őrzött titkok, Cantu Mari Rózsadomb, Fischer Gábor Montecarlo!, Fliegauf Benedek Dealer, Hajdú Szabolcs Tamara, Herendi Gábor Magyar vándor, Janisch Attila Másnap, Jeles András József és testvérei, Lóth Balázs Nincs mese, Nándori József Rom-mánia, Robert Ralston Drum bun – jó utat, Salamon András Getno, Sas Tamás Apám beájulna, Steven LovyMix” és Török Ferenc Szezon című filmje.


További hét játékfilmet az információs szekcióban tekinthet meg a szakma és a közönség. Ezek: Bolla-Szentgyörgyi-Szabó Almafa – apa filmje, Hatvani Balázs Indiai cseresznye, Jancsó Miklós Mohácsi vész, Martinidesz László Átváltozások – labirintus szerelem, Ömer Kavur Találkozás (Karsilasma), Szalay Kristóf Nomen est omen, Trömböczky Péter Nyers világ.







Jancsó Miklós Kelj fel, komám, ne aludjál
A filmszakma tíz kiemelkedő alkotója veheti át az újonnan alapított Magyar Mozgókép Mestere díjat a 35. Magyar Filmszemle nyitógáláján – jelentették be a január 27-én kezdődő budapesti seregszemle rendezői. A díjjal havi félmillió forintos juttatás is jár.

A művészeti díjat a filmes szakma kezdeményezésére a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) létrehozói – filmszakmai szervezetek és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) – alapították a mozgóképszakma kimagasló alkotóinak megbecsülése és elismerése érdekében.

A legrangosabb magyar filmszakmai elismerésnek szánt díjat Illés György, Szécsényi Ferenc és Tóth János operatőr, valamint Jancsó Miklós, Böszörményi Géza, Kovács András, Makk Károly, Bacsó Péter, Mészáros Márta és Gyarmathy Lívia rendező veheti át Hiller István kulturális minisztertől a filmszemle hivatalos megnyitóján, a Budapest Kongresszusi Központban kedden.

A Magyar Mozgókép Mestere művészeti díjat a Magyar Filmművészek Szövetsége, a Magyar Rendezők Céhe és a Magyar Operatőrök Szövetsége által választott jelölőbizottság javaslata alapján kuratórium ítéli oda. Az elismerést – amellyel havi 500 ezer forintos juttatás jár – 2005-től évente egy-egy Kossuth-díjas, 65. életévét betöltött alkotónak adományozzák.







Kollektív alkotói díj: Jött egy busz…
A három helyszínen, a Millenáris Teátrumban, a Mammut moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban zajló filmszemle versenyprogramjában 16 játékfilm szerepel, további hét játékfilmet információs vetítésen tekinthet meg a szakma és a közönség.

A tavalyi programszerkezethez hasonlóan a szemle az idén is a dokumentumfilmek bemutatásával kezdődik, e kategóriában keddtől csütörtökig a 150 nevezett film közül – az előzsűri válogatása alapján – 42 mű lesz látható.







Magyar Rendezők Céhe legjobb elsőfilmes díja: Rengeteg
A kísérleti kisjátékfilmek közül az előzsűri 85 alkotásból 35 produkciót válogatott a versenyprogramba.

A filmszemle hivatalos díjai mellett a február 3-ai zárónapon adják át az életműdíjakat Dimény Tibor gyártásvezetőnek, Gere Mara dramaturgnak és Lénárt István gyártásvezető-gyártásszervezőnek.
A szemlét Jancsó Miklós: A mohácsi vész című alkotásának vetítése zárja.

Szomjas György rendező, az öttagú szemletanács tagja az elmúlt év legfontosabb filmes eseményének a filmtörvény decemberi parlamenti megszavazását nevezte a sajtótájékoztatón.







Zsűri legjobb elsőfilmes díja: Boldog születésnapot!
Közlése szerint a szemle szakmai rendezvényei – beszélgetések, viták, fórumok – között a Millenáris Fogadóban tanácskozást rendeznek a mozgóképtörvény legfontosabb szakmai területeiről. 

A közönség a szemle filmjeit a Mammut és az Uránia moziban láthatja; az átlagos jegyár 600 forint lesz, ami a Mammut mozi legkedvezményesebb jegyára – hangzott el a sajtótájékoztatón.


A 130 millió forintos nettó költségvetésű szemle fő támogatója az NKÖM és az MMK.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top