Szabadidő

Egy portugál apáca levelei – Halász Péter a Nemzetiben

A hazai avantgarde élcsapatához tartozó Halász Péter bevenni készül a Nemzeti Színház kapuit. Egy apáca és egy katona szerelme - ahogy Halász Péter látja.




Mariana Alcoforado szerelmes leveleit gróf Chamilly kapitánynak írta Párizsba 1670 körül. A francia kapitány két évig tartózkodott Portugáliában a spanyol-portugál háború idején. Éjszakánként besurrant a zárdába, Mariana cellájába. A háború végén visszatért Párizsba, s a hozzá írt szerelmes leveleket kiadatta a saját neve alatt.







Kis bizonytalanság övezi a Portugál levelek eredetiségét is. Az egyik nézet szerint a levelek nem az apáca, henem egy ismeretlen francia író tehetségét dícsérik, akit portugál értelmiségiek csoportja bízott meg – titokban – a feladattal: írja meg és hozza nyilvánosságra ezt a szerelmi történetet. Kétségtelen, a levelek eredetije Franciaországban, 1669-ben bukkant fel. Bárhogy is történt, a Portugál levelek komoly karriert futott be, számos tanulmány, kutatás témája lett. A színpadi adaptációk mellett, az interneten kutató még egy szado-mazo gyanús filmre is rábukkanhat, amelyet a szerelmes apáca története “ihletett”. Úgy tűnik, egyetlen remekmű sem kerülheti el e sorsot. Mindenesetre, a Portugál levelek a világirodalom legszebb szerelmes vallomásainak egyike, most Halász Péter rendezésében látható a Nemzeti Színház Stúdiójában is.

Mariana Alcoforado – Halász Péter:





EGY PORTUGÁL APÁCA LEVELEI

Fordította: Szabó Magda

Színpadra alkalmazta: Halász Péter

Előadások: 2004. január 29, február 1, 8, este 8 óra

Jegyek válthatók:

A Nemzeti Színház pénztárában hétköznap 10 és 18 óra között, munkaszüneti és ünnepnapokon 14 és 18 óráig.
Telefon: 476-6868


A Nemzeti Színház Szervezésén: 476-6869, 476-6801/542.
A Nemzeti Színház Jegyirodájában (Budapest, VI., Andrássy út 28) hétköznap 10 és 18 óra között. Tel: 328-0086, 328-0087, 327-0498.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top