Szabadidő

Fekete és fehér ötvenes évek – fotókiállítás

Jürgen Schadeberg Dél-Afrikában készült fotói január 31-ig tekinthetõk meg a Dorottya Galériában. A fehérek gondtalannak tûnõ mindennapjai, dekadens hangulatú mulatságai, valamint a feketék élete közelrõl.

A mára világhírű fotóssá, fotóriporterré lett Jürgen Schadeberg 19 éves korában, 1950-ben érkezett Dél-Afrikába. Az előbb szabadúszóként, majd a Drum magazin munkatársaként dolgozó fiatal fotós a kezdődő “apartheid” közepette furcsa helyzetben találta magát: az egymástól láthatatlan fallal elválasztott két világ, a fekete és fehér oldal egyaránt megnyílt számára.
Nem csak a politikai, történelmi jelentőségű eseményeket és személyiségeket fotózta. Hallatlan finomsággal és érzékenységgel ábrázolta az emberi esendőség, szépség, meghittség vagy dráma pillanatait, a legegyszerűbb, akár banális szituációkban. A korai 50-es évek fekete táncosaiból, zenészeiből áradó életörömöt, vibráló hangulatot, az embereken keresztül a szépséget, a nyomornegyedek és megfélemlítettség ellenére létező és az életet fenntartó “naiv lelkesedést”, ahogy maga a művész fogalmazott.

Képein meglepő világ tárul elénk. Az “apartheid” kezdetének eddig kevéssé ismert oldala, a későbbi borzalmakat még éppen megelőző évek élete bontakozik ki, a fekete és fehér társadalom különbségei és hasonlóságaik, külön-létük. Az egyes fekete-fehér fotókon egymástól elkülönülten, a kiállításon mégis együtt jelenik meg a két oldal.

A kiállítás megtekinthető: 2004. január 6. – 2004. január 31.

***

A Dorottya Galériáról:

A Galéria Budapest belvárosában, a Vörösmarty tértől nyolcvan méterre, egy Medgyaszay István tervei alapján készült ház földszintjén található. A hosszan elnyúló üvegportálos helyiség közel száz esztendeje a mindenkori kortárs művészet bemutatóhelye. 2000 óta a közhasznú társaság formájában működő Ernst Múzeumhoz tartozik. Elsősorban kortárs magyar képző- és iparművészeknek rendez kiállításokat, de évente egy-két alkalommal lehetőséget ad külföldi művészeknek is a bemutatkozásra.

Fő feladatának a kortárs magyar művészet középgenerációjához tartozó művészek munkáinak bemutatását tekinti. Életművüket a programhoz szorosan kapcsolódó Dorottya könyvek sorozat kötetei teszik ismertebbé.

A kiállítási programot a már jelentős művészi múlttal rendelkező generációk mellett a fiatalabb, pályájuk elején járó, egyéni hangú, tehetséges alkotók szerepeltetése színesíti.

A gazdasági profilnak megfelelően a Dorottya Galériában kiállított alkotások megvásárolhatóak.

Elérhetőségek:

 Cím 1051 – Budapest (Pest) Dorottya utca 8.
 Levelezési
 cím:
 1051 – Budapest (Pest)
 Dorottya utca 8.
 Tel: (1) 266-0877
 Fax: (1) 266-0877
 Igazgató: Simon Katalin
 E-mail: dorottya_galeria@axelero.hu
 Web: http://www.museum.hu/budapest/dorottya

http://www.ernstmuzeum.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top