Szabadidő

Jótékonysági esemény a Madarász utcai Gyermekkórházért

Az InterCom Rt. néhány éve felhagyott a karácsonyi ajándékdömpinggel és az erre a célra szánt pénzt egy gyermek-egészségügyi intézménynek ajánlotta fel.






Az idei „karácsonyi ajándék” olyan helyre került, ahol nagyon nagy szükség van rá. A főváros egyik legrégebbi, legnagyobb és meglehetősen rossz körülmények között működő gyerekkórháza, a Madarász utcai Gyermekkórház kapta.
Az InterCom Rt. azonban az átutalt összegen túlmutató segítséget szeretne nyújtani; fel kívánjuk hívni a figyelmet a gyerekkórház nehéz helyzetére, és szeretnénk elérni, hogy csatlakozva hozzánk és követve kezdeményezésünket más jelentős piaci szereplők is ezt a módját válasszák éves ajándékkeretük elköltésének.







Marsi Anikó
Cégünk úgy gondolja, hogy nemcsak az ágazatban szeretne vezető szerepet betölteni, hanem élére kíván állni egy olyan ügynek, amiről nem lehet eleget beszélni, és sosem késő felhívni a figyelmet arra, hogy mekkora szüksége van a kórházaknak, a Madarász utcai Gyermekkórháznak is a cégektől érkező anyagi támogatásra.

Mindennek érdekében szerveztük meg eseményünket, amelynek során az intézmény igazgatója, dr. Harmat György képletesen átveszi az 5, 000, 000 Ft-os csekket az InterCom Rt. vezérigazgatójától, Dr. Csepi Lajostól.

A beteg gyerekek a támogatás – és a jövőbeni támogatók – révén jobb körülmények között, korszerűbb eszközökkel gyógyulhatnak, ám ahhoz, hogy a gyakran hetekig-hónapokig szinte a kórházban élő lurkók kicsit úgy érezhessék magukat, mint egészséges társaik megpróbálunk néhány vidám órát csempészni a kórtermekbe. Két neves televíziós személyiség- Marsi Anikó és Till Attila – látogatják meg a gyerekeket, játszanak velük és az InterCom dolgozóival együtt ajándékokat osztanak szét közöttük. Mindezek mellett igyekszünk a gyerekek kedvenc filmjeinek figuráival – Oroszlánkirály, Némó nyomában, Mackótestvér- feldíszíteni a szigorú falakat, és igyekszünk időről időre elküldeni új gyerekfilmjeink legkedvesebb képeit.

Felmerülhet a kérdés, hogy 5, 000, 000 Ft sok vagy kevés? Mire is elég, ha azt egy kórház költi el?







Till Attila
Álljon itt néhány példa, mit fedezhet ez az összeg a Madarász utcai Gyermekkórház költségei közül:

– Az intézmény egy havi bruttó bérkeretének 1/10 részét
– Az intézmény gyógyszerigényének egyhavi költségét
– Egy db altató- vagy lélegeztető gép árának 1/3-át
– 10 db jó minőségű kórházi ágyat
– 150 beteg gyerek 70 napi élelmezési keretét
– 150 beteg gyerek gyógykezelésének költségét*

Mindezen adatok ismeretében tehát látható, hogy minden adomány, minden egyes forintja helyet talál, és akár életet menthet.

* Az Egészségbiztosítási Pénztár egy főre jutó átlagos kezelési értékén számítva (35, 000 Ft/fő/nap)


A KÓRHÁZ MÚLTJA ÉS JELENE







Bon Bon együttes
A Madarász utcai Gyermekkórház alapításáról 1917-ben döntött Budapest Székesfőváros önkormányzata, az intézmény 1929-ben kezdte meg működését. Az ekkor emelt épület az első olyan fővárosi gyerekkórház, amely eredetileg is erre a célra épült, és megfelelt kora legmagasabb színvonalú követelményeinek. A kórház első igazgatója, a neves szakorvos, Dr. Flesch Ármin már a tervezésében is közreműködött és 1944-ig állt az élén. A 220 ágyas gyermekkórház az elkövetkező 70 évben szinte változatlan formában működött.

A „Madarász” jelenleg nemcsak a főváros meghatározott kerületeit szolgálja ki, ügyeleti idejében egész Budapestre és Pest megyére terjed ki az illetékessége, ezen túl szakági ellátási körben is jelentős szerepe van: sebészeti, traumatológiai ügyeletet ad (a mentők tehát hetente háromszor ide hozzák a betegeket), sebészeti járóbeteg ellátást tart fenn, 1972 óta pedig intenzív betegellátó osztály is működik.

A kórház 6 osztályán és 27 szakrendelésén évente 10, 000 fekvőbeteg és 200, 000 járóbeteg gyereket kezelnek.





Az általános betegellátás elsődlegességének megőrzése mellett az egyes osztályok maguk választotta sajátos munkaterületeket alakítottak ki. Így a csecsemőosztályok a koraszülött-ellátás; anyagcsere betegségek, újszülött sebészet, a sebészet a traumatológia, a hasi sebészet és az égésplasztika; a gégészet az ajak- és szájpadkorrekciók; a belosztály az onkológia; nephrológia, diabetes; a röntgen-osztály pedig a pulmonológia és a traumatológia területén fejtett ki elismerésre méltó tevékenységet. A sebészeti osztály hosszú évtizedes traumatológiai és égési tapasztalatokkal rendelkezik. Az endoszkópos műtéti technika, a laparoszkópos sebészet is bekerült a mindennapi technikák közé.
Az országban elsőként itt kezdődött el a csecsemők és a gyermekek ultrahang vizsgálata a 80’as évek elején. Itt alakítottuk ki a gyermek ultrahang és intervenciós központot, s ezen a bázison kezdődött el az újszülött és csecsemőkori ultrahangszűrés rendszere, mely ma már országosan elterjedt. Ennek országos értékelését és feldolgozását a Madarász utcai Gyermekkórház szervezi. Ma már több, mint 100, 000 szűrővizsgálat eredményét lehet értékelni!

A kórház dolgozóinak mai teljes létszáma kb.450 fő, ebből 60-70 szakorvos, a többi egészségügyi szakdolgozó, műszaki vagy egyéb munkatársa. A tavalyi 50%-os egészségügyi bérrendezés eredményeként a betöltetlen nővéri állások száma az utóbbi időben kissé csökkent. A kórház gazdasági helyzete a bevezetett szigorú intézkedéseknek köszönhetően jelenleg stabil, azonban komoly gondot jelent, hogy teljes áron, minden társadalombiztosítási hozzájárulás nélkül kénytelen beszerezni a gyógyszereket és tápszereket. A kórház havi gyógyszerköltsége közel ötmillió forint. Általános probléma, hogy a gyermekkórházak finanszírozása – egy hibás elgondolás alapján – 25-35%-kal alacsonyabb, mint a felnőtteket kezelő intézeteké, holott könnyen belátható, hogy a gyermekek ellátása költségesebb.

A kórház dolgozóinak meggyőződése, hogy korszerű, preventív gyermekgyógyászati szemlélettel rendelkező alapellátásra, szakellátásra, és kórházi kezelésre van szükség. Megváltozott a kórházi gyermekellátás rendszere, szinte alig akad olyan osztály, ahol a betegek kezelése néhány napnál tovább tartana, és a további kezelés ne ambuláns vagy szakrendelői ellátás formájában történne. Műtétek után vagy súlyos betegségek esetében a szülők egyre gyakrabban tartózkodnak a betegágy mellett. Az esetek egy részében lehetőségük van a szülő és gyermeke részére külön szobát is biztosítani. Ez a magasabb szintű, komfortosabb hotel-szolgálat szabja meg a kórház fejlődésének alapvető irányát is. A még meglévő nagyobb kórtermeket kisebb, fürdőszobás egységekké alakítják át és ez természetesen potenciális ágyveszteséggel is járhat. Ugyanakkor a technikai fejlődés és a korszerű, gyors diagnosztikai módszerek lehetővé teszik a kivizsgálási idő minimálisra csökkentését, de ezzel természetesen az orvosok rendelkezésére álló döntési idő is lecsökken. A diagnosztizált betegeknél sokkal hamarabb kerülhet sor a gyógykezelés megkezdésére, hamarabb kezdődik el a műtét utáni rehabilitáció és a továbbiakban a hangsúly a szakrendelői, poliklinikai ellátásra helyeződik át, ugyanakkor egyre nagyobb az igény az intenzív ágyak bővítésére is.

A kórház 1999-ben ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját, elsőként kapta meg a főváros “Pro Urbe” kitüntetését, a gyermekgyógyászat területén végzett kiemelkedő és színvonalas munkájáért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top