Szabadidő

Faust – Opera a Pécsi Nemzeti színházban

Az 1850 körül színpadra lépõ szerzõk közül kimagaslik Charles Francois Gounod alakja. Bár több mint egy tucat operát írt, egyedül a Faust zeneköltõjeként ismerik.




Ezt a témát azonban zenés színpadon kétségkívül ő oldotta meg legjobban. Sikere, mely lassan érett, tartósabbnak bizonyult, mint Spohr, Busoni és mások Faust-operáié. Gounod nem törekedett arra az egyébként lehetetlen feladatra, hogy a muzsikába ültesse Goethe hatalmas költeményének világot átfogó távlatait, filozofikus mélységeit. (Ezért Németországban nem is Faust, hanem Margarethe a darab címe.) Barbier és Carré, a szövegírók szerencsés kézzel választották ki az óriási műnek azt a részét, ami megzenésíthető, illetve ami Gounod elsősorban lírai adottságaival színpadra állítható. Igaz viszont, hogy így az egyetemes emberi dráma egyszerű csábítási történetté zsugorodott, melyhez talán még Mefisztó segítségére sem lett volna szükség.

Maga Mefisztó sem a tagadás szelleme, a pokol fejedelme: legfeljebb egy alvilági lovag. Faust sem a német titán többé és Mademoiselle Marguerite vajmi kevéssé hasonlít Gretchenhez.

Megtalálható azonban a műben a nagyopera kelléktárának majd minden hatáskeltő eszköze. Van több színpompás tömegjelenet és nagy felvonulás, némi Mefisztó szállította varázslat, és természetesen – balett. Mindez csupán körítés a Gounod lírai vénájából gazdagon fakadó, valóban franciás hajlékonyságú, elegáns dallamokhoz.

Jegyárak:











Nagyszínház 1. rendű 1000- Ft.
Nagyszínház 2. rendű 800- Ft.
Nagyszínház 3. rendű 400- Ft.

Faust – opera 3 részben
A PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ előadása

Zeneszerző: Charles Francois Gounod
Rendező: Nagy Viktor

Ének:
Faust – Győrfi István, Daróczi Tamás
Mefiszto – Rácz István, Szécsi Máté
Margit – Váradi Marianna, Nagyági Marianna
Siebel – Császár Angéla, Tőkési Emese
Márta – Gál Erika
Valentin – Massányi Viktor, Egri László
Wagner – Rubind Péter

Koreográfus: Keveházi Gábor
Karigazgató: Witterle Gábor
Karmester: Cser Miklós
Jelmeztervező: Rátkai Erzsébet
Díszlettervező: Jasenko Conka
Zenei munkatárs: Horváth Judit
Rendező munkatársa: Markó Rita

Cím: Pécsi Nemzeti Színház

7600 Pécs, Perczel Mór 17.
Tel.: 72/211-983
Web: http://www.pecsinemzetiszinhaz.hu
E-mail: szervezes@pecsinemzetiszinhaz.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top