Szabadidő

Minden, amit tudni akarsz Atlantiszról…

Az Új Akropolisz elõadásaiban az érdekes tudományos, mûvészeti, történelmi, pszichológiai témák bemutatásán túl, mélyebb összefüggésekre is választ keresnek.





Atlantisz – Az Új Akropolisz előadása

Előadásainkban az érdekes tudományos, művészeti, történelmi, pszichológiai témák bemutatásán túl, mindig mélyebb összefüggéseket is keresünk, és törekszünk arra, hogy elgondolkodásra indítsuk a hallgatókat. A lényeges kérdésekről való mély gondolkodás segít megőrizni szellemi frissességünket – más szóval fiatalságunkat –, főleg akkor, ha a gondolatokat tettek is követik. Ezt hívták a görögök filozófiának, és ez a szemléletmód jellemzi egyesületünk más tevékenységeit – a szociális és ökológiai akciókat, kézművességet, meseházat, könyvkiadást… – is.

Atlantisz
• Legendák és tudományos elméletek
• Elsüllyedhet-e egy kontinens? Mit mond a lemeztektonika?
• Sebek a Föld testén – további katasztrófák nyomai


Atlantiszról, az elsüllyedt kontinens létezéséről vagy épp nemlétéről számos legenda kering. A kérdés, vajon volt-e és ha igen, hogyan tűnhetett el egyetlen nappal és éjjel leforgása alatt egy egész civilizáció, már régóta foglalkoztatja a gondolkodók egy részét.

Közülük is kiemelkedik Platón, aki filozófiai párbeszédeiben képes volt egyesíteni a racionális és a mitikus megközelítést, és külön könyvet szentelt a témával kapcsolatos ismereteinek. Kritiász című töredékes művében beszámol egy szigetről az Atlanti óceánban, Héraklész oszlopain túl, amelyet Poszeidónról, a tengerek istenéről neveztek el a görögök, de amely több mint tizenegyezer évvel ezelőtt – heves földrengések és szökőár közepette – elmerült.

Előadásunkon a tárgyhoz köthető kevésszámú emlék bemutatásával, mint amilyen a Piri Reis-térkép, vagy a víz alatti építményekre utaló nyomok, megnézzük, milyen érvek szólnak Atlantisz létezése mellett és ellen. Megvizsgáljuk, hogy milyen eredményre juthatunk a modern lemeztektonikai vizsgálatok alkalmazásával, és hogy mely kérdésekre nem kapunk továbbra sem választ.

Kitérünk arra is, hogy a földrész esetleges létezése hogyan befolyásolhatná történelemszemléletünket, valamint hogy mai, XXI. századi körülmények közepette megtörténhetne-e egy hasonló méretű katasztrófa. A diavetítéssel kísért programon szó lesz még más kataklizmákról is, különösképpen ezek lélektani és társadalmi hatásairól.

Előadó: Horváth Ferenc






Időpont: 2004. február 27. péntek, 19 óra

Helyszín: Új Akropolisz, 1088 Budapest, Krúdy Gy. u. 15. (pincehelyiség)

Belépődíj: 400 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top