Szabadidő

Jiri Menzel: Hát, nem tudom – könyvajánló

A világhírû cseh film- és színházrendezõ, Jiri Menzel – saját bevallása szerint – lusta ember. Ennek tudatában különösen érdekes újraolvasni gondolatait a munkáról, mûvészetrõl, önmagunk fegyelmezésérõl.

A kötetbe gyűjtött kis írásokban, szösszenetnyi háborgásokban a cseh politikai, művészeti közélet különböző (ál)problémáiról, társadalmi gondokról vagy egyszerűen csak a hétköznapi élet különböző jelenségeiről mondja el szelíden, ironikusan, a régi értékek, értékrend erózióján borongva meglepő módon kissé konzervatív véleményét. A tárcákban – többnyire valamilyen aktualitás apropóján – sok mindenről szó esik. Többek között a tapintatról és igazságérzetről, önmagunk megfegyelmezésérôl, a testi fenyítésről, a (szexuális) tabukról és önmegtartóztatásról, a kábítószerélvezetről, a szépségversenyek haszontalanságáról, veszélyeiről, a közéleti törtetőkről, percemberkékről, a kritikusi süketségről, a közéleti humor szükségességéről, a televíziócsatornák gyermekeket mérgező műsorairól, a videotékák ínséges minőségi kínálatáról, a művészet mesterséges voltáról, a művészfilm – közönségfilm összehasonlításáról, Hrabalról és Albert Speer-ről, (akiről filmet szeretett volna forgatni, de a pártbürokraták nem engedték).

A cseh Story című magazin felkérésére született tárcákból – amelyekben a szerző utalásszerűen gyerek- és ifjúkoráról, családjáról, a szülői ház légköréről, mélyen demokratikus gondolkodású édesapjáról is beszél – képet kaphatunk Menzel gondolkodásáról, morális elveiről. Elkötelezettségéről, tartásáról.

Jiri Menzel: Hát, nem tudom
fordította: Körtvélyessy Klára

Kalligram, 1997

127 oldal, 999 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top