Szabadidő

Pletykál a tévéstáb Fábry Sándorról

Ha azt akarod, hogy négy véresszájú újságíró nyolcfelé szaladjon, elég, ha annyit mondasz: Fábry Sándor! A showmanról köztudott: nem kedveli az újságírókat, ezért csak a producer, Kovács Kristóf tudott az érkezésünkrõl.

Óvatosan bemerészkedtünk az oroszlánbarlangba, azaz a Fortuna Stúdióba. Akkor Fábry Sándor még nem érkezett meg a szerdai próbára, így a világ legkedvesebb rendezője, Kovács Gabriella kalauzolt, és mondjuk ki, dugott el minket a showman elől.

Mégsem olyan harapós

– Ha megjön, beszélek vele, addig nézzetek körül – terelt be a színpad elé Gabi. – Ma nem jönnek vendégek, csak a Sanyi. A poénokat teszteli a stábon.
Közben a show díszletei közt a dizájncenter kellékeit pakolta ki két berendező, Magyari Sándor és Hoffer Andrea. Sanyi valahonnét nagyon ismerős.
– Nekem szokott kiabálni a műsor közben, hogy gyere be Sanyi! – világosít fel kisfiús mosollyal.
– Sándor nagyon szereti – szögezi le Gabi, a rendező.
– Én is őt – Sanyi. – Nem tudom, miért én vagyok a kedvence. Talán mert az eleje óta vele vagyok. Adás előtt mindig megkérdi: akarsz szerepelni? Nem! De ha hív, be kell menni. Azt szokta mondani, azért felejtek el mindent, mert szerepelni szeretnék – nevet. – Legemlékezetesebb, mikor adásban kellett összehajtanom a zuhanyfüggönyt. Háromszor is megpróbáltam, nem sikerült. Nagyon rendes velem. A múltkor eljöttek a haverjaim, és megkértem, jöjjön ki, adjon nekik autogramot. Adott.

Őrülten izgalmas a berendezett, mégis üres stúdió. A plafon roppant magasan van, fekete, és mindenféle furcsa formájú lámpák és hasonlók lógnak le róla sűrű rendetlenségben. Mint egy sci-fiben. Közben őrült pakolás folyik. A múltidéző táncdalfesztivált veszik fel holnap. A producer úgy dönt, nincs jó helyen a csupa lámpa, csupa fém lépcső, amin a sztárok énekelnek, ezért felpattan, és saját maga huzigálja odébb. Gabi, a törékeny rendező már ugrik is segíteni. Egyiküknek sem derogál megfogni a munka, vagyis a lépcsősor végét.

A büfé felől egyre hangosabb nevetés szűrődik be a nézőtérre, megérkezett a Sándor. Gabi bemutat neki. Nem harapja le a fejünket, sőt, kedves. De azért a próbára nem mehetünk be.
– Kész tények elé állítottak – mondja Sándor kávézás közben. – A jövő héten térjünk vissza az interjúra.

Épp bőrrel, boldogan száguldunk ki a stúdióból annak biztos tudatában, hogy holnap délben újból itt leszünk!

Barátokért minden

Másnap a vezérlőben kezdünk. Rengeteg monitor, millió gomb, mint a moziban. A vágó, Nagy Ferenc a fellépő vendégek neveit nyisszantja méretre. Boszorkányos ügyességgel zongorázik a billentyűkön, majd sóhajt egy nagyot, és megengedi, hogy birizgáljuk kicsit a műszereket. Micsoda gyönyörűség! Harangozó Teri neve azért úszott be olyan elegánsan a képernyőre, mert a Meglepetés keze is benne volt!
– Szeretem a műsort, Fábry nagyon jó fej – állítja Feri. – Tök normális. Belőle van kevesebb! A sztárok közül ő olyan, aki nem felejtette el, annak idején, hogy kezdte. Sokat letett az asztalra, mégis jó fej maradt.
A vezérlőből a büfébe megyünk, ahol Borsos Erzsébet isteni kávét főz.
– Sándor is szereti – állítja büszkén. – Két cukorral, tejszínnel issza. Mikor megjön, nem túl beszédes, a műsorral van elfoglalva. Utána viszont felenged, akkor már megbeszéljük a világ dolgait. Sőt, lead egy komplett műsort! Itt vannak a stábtagok, ő meg sztorizik. Szeret beszélni. Elfogult vagyok vele, nálam tízes skálán tízest kap. Nagy koponya! Fantasztikus a humora, a világról alkotott véleménye, és tisztelem, mert mindig az elesettek pártját fogja. Nekem ő az abszolút kedvenc!
Előkerül a rendező, Gabi, vele kóstoljuk meg a híres kávét.
– Sanyit nem itt ismertem meg – meséli. – A show indulása előtt egy évvel Franciaországban találkoztunk. Fa Nándor fogadására mentünk, forgattunk. Már akkor feltűnt, milyen jó fej. Rá egy évre – ó, már hét éve volt! – Kristóf kiválasztotta őt. Akkor csináltuk a próbaadást. A show nagyjából ugyanolyan, mégis sok apró dologban változott. Sanyi nem könnyű ember. De azért állnak ők a reflektorfényben. Ezt el kell fogadni. Sándor nagyon jó ember, a barátaiért mindenre képes. Érzem, hogy engem is szeret. De az elején nem volt könnyű. Én is tapogatóztam, hogy lehet jól kezelni, ő is feszegette, meddig mehet el. A szakmai része? Ő nem bakizik. Ha ront is valamit, abból kijön. Vele nem próbáljuk el az akciókat, mert a Sanyi mindent azonnal lereagál. Ő ezt jól bírja. Nagyon az elején, egyszer Csiszár Jenő volt a vendég. Hozott egy fülbevalót, hogy belövi Sanyi fülébe. Sanyi nem tudott erről, fogta magát, és rohant a Csiszár elől, körbe a nézők közt. A Jenő utána. Csak néztem, most mi van? Minden sztori bent marad adásban. Egyszer jött egy új operatőr. Sanyi kiszúrta, bemutatkozott, azt is vettük. Ő ilyen. Nem szerepet játszik, így nincs miből kiesnie. Néha úgy röhögök fent a vezérlőben, hogy nem tudok megszólalni. Egyszer megkértem: állj kicsit jobbra. Mire ő: nem. De igen! De nem! Közben eszébe jutott egy sztori, elmondta, az egész adásban maradt.

Folytatás a 9. heti Meglepetésben!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top