nlc.hu
Szabadidő
76. Oscar-díj átadás – Tarolt a Gyûrûk Ura

76. Oscar-díj átadás – Tarolt a Gyûrûk Ura

Bejött a papírforma az Oscar-gálán: A Gyûrûk Ura címû filmtrilógia harmadik része 11 díjat nyert. Ilyen eddig csak kétszer fordult elõ az amerikai filmakadémia történetében.

Ben Hur nyomában

Az Amerikai Filmakadémia díjának történetében mindössze harmadik alkalommal fordul elő, hogy egy filmet 11 aranyszoborral tüntetnek ki: először 1960-ban William Wyler bibliai története, a Ben Hur, majd 1998-ban James Cameron romantikus katasztrófafilmje, a Titanic részesült ugyanennyi elismerésben.

A Gyűrűk Ura filmtrilógia harmadik része végül megkapta mind a tizenegy Oscar-díjat, amelyre jelölték, többek között a legjobb film, a legjobb rendezés (Peter Jackson), a legjobb könyvadaptáció és a legjobb különleges effektusok kategóriában.
























































 A díjazottak:
 
 Legjobb női főszereplő: Charlize Theron (Szörnyeteg)
 Legjobb női mellékszereplő: Renée Zellweger (Hidegyhegy)
 Legjobb férfi főszereplő: Sean Penn (Titokzatos folyó)
 Legjobb férfi mellékszereplő: Tim Robbins (Titokzatos folyó)
 Legjobb film: Gyűrűk Ura
 Legjobb külföldi film: Barbárok inváziója
 Legjobb rendezés: Peter Jackson (Gyűrűk Ura)
 Legjobb operatőri munka: Russel Boyd (Kapitány és katona)
 Legjobb animációs film: Némó nyomában
 Legjobb dokumentumfilm: The Fog of War
 Legjobb rövidfilm: Two Soldiers
 Legjobb animációs rövidfilm: Harvie Krumpet
 Legjobb rövid dokumentumfilm: Chernobyl Heart
 Legjobb vágás: Gyűrűk Ura
 Legjobb látványterv: Gyűrűk Ura
 Legjobb speciális effekt: Gyűrűk Ura
 Legjobb jelmez: Gyűrűk Ura
 Legjobb smink: Gyűrűk Ura
 Legjobb hangvágás: Kapitány és katona
 Legjobb hang: Gyűrűk Ura
 Legjobb eredeti forgatókönyv: Sofia Coppola (Elveszett jelentés)
 Legjobb adaptált forgatókönyv: Gyűrűk Ura
 Legjobb filmzene: Howard Shore (Gyűrűk Ura)
 Legjobb betétdal: Annie Lennox (Gyűrűk Ura)


Egy műfaj elismerése

A Gyűrűk Ura – A király visszatér azzal is filmtörténetet írt, hogy először kapta meg “fantasy” film kategóriában a legjobb film díját. Peter Jackson – az új-zélandi rendező – köszönőbeszédében külön kihangsúlyozta: az akadémia tagjai magát a műfajt is elismerték ezzel.







A dél-afrikai Charlize Theron a Szörnyeteg (Monster) című filmben nyújtott alakításáért nyerte el a legjobb színésznőnek járó aranyszobrocskát. A filmben hírhedt amerikai sorozatgyilkos prostituáltat játszik, a szerep kedvéért tizenöt kilogrammot kellett felszednie.









A legjobb férfi főszereplőként díjazott Sean Penn a Clint Eastwood rendezte Titokzatos folyó (Mystic River) című filmben meggyilkolt lányáért bosszút forraló apát játszik. A háborút ellenző állásfoglalásairól ismert Penn beszédében szerényen megjegyezte: “A színészek egy dolgot tudnak biztosan azon kívül, hogy Irakban nem voltak tömegpusztító fegyverek, nevezetesen azt, hogy nincs legjobb színészi játék, amit az is bizonyít, milyen nagy színészeket jelöltek vele együtt ebben a kategóriában Oscar-díjra.”

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Tim Robbins kapta meg a Titokzatos folyó című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb női mellékszereplőnek Renée Zellwegert választotta meg a zsűri a Cold Mountain című polgárháborús filmben mutatott alakításáért. A legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat Sofia Coppola Elveszett jelentés(Lost in Translation) című filmje nyerte el.

Az ABC tévétársaság az “élő” tévéadás helyett példátlan módon öt másodperces késéssel közvetítette a Kodak színházban zajló ünnepséget abból a megfontolásból, hátha valaki trágárságra ragadtatja magát, vagy Janet Jackson példáján felbuzdulva meg kíván mutatni magából valamit.

Két Oscarral vigasztalódott a Kapitány és katona

Nem maradt díjazatlanul a napóleoni időben játszódó, Peter Weir rendezte Kapitány és katona cím film sem, mely a legjobb hangvágásért és a legjobb operatőri munkáért kapott Oscar-díjat. Igaz, a Russel Crowe főszereplésével készült film tíz jelöléséhez képest ez nem sok.

Az animáció film katóriában a Nemo nyomában című film nyert. A legjobb rövidfilm kategóriában a William Faulkner elbeszélése alapján készült Két katona című filmet díjazták. A legjobb dokumentumfilmért járó Oscar-díjat Errol Morris The fog of War (A háború köde) című, az iraki és a vietnami háború között párhuzamot vonó alkotása kapta, amelyben a ma 86 éves Robert McNamara volt amerikai védelmi miniszter beszél pályafutásáráról. A legjobb animációs rövidfilm a Harvie Krumpet, a legjobb rövid dokumentumfilm a Csernobil szív (Chernobyl Heart) lett. Az idegen nyelvű filmek kategóriájában a kanadai Denys Arcand Barbárok inváziója (The Barbarian Invasions) című alkotása nyerte el az idei Oscar-díjat. Ebben a kategóriában kapott jelölést a cseh Ondrej Trojan Zelary című filmje, amelynek férfi főszereplője Cserhalmi György.





Lendületes kerekes

Életműdíjat kapott a 81 éves Blake Edwards filmrendező és forgatókönyvíró, akit a jelenlevők állva ünnepeltek. Nevéhez olyan nagy sikerű filmek fűződnek, mint a Rózsaszín párduc, az Álom luxuskivitelben, vagy a Viktor és Viktória. Az általa képviselt műfajhoz híven egy elektromos tolószékben robogott be a színpadra, és a nagy lendületben átszakított egy falat ábrázoló papírparavánt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top