nlc.hu
Szabadidő
A nagy mûanyag hadmûvelet

A nagy mûanyag hadmûvelet

Bajor Imre arcát legutóbb egy sörreklámban láttam az utcán, és valahogy ez a fogalom jut eszembe az RTL Klub legújabb szórakoztató mûsoráról is: színtiszta árukapcsolás.

A műsor temészetesen Bajorra van kitalálva: a bárpultot imitáló díszlet mellett a pesti bohém kitálal, és elmondja, hogy mi nem tetszik neki. A színész egy „rátervezett” díszletben jelenik meg, hangsúlyozottan nem fikcióként, hanem Bajor Imreként, hogy egy kicsit a klasszikus konferansziékat felidézve szóljon a nézőkhöz. Mondandójából a szemünk láttára lépne ki és válna saját műsorának fikciós szereplőjévé, ám a felvállalt célkitűzésből semmi sem teljesül. Az ötletes alapszituációt unalmas és szakállas poénokkal teletűzdelt kabaréjelenetek szakítják meg, amelyek hiteltelen és műanyag problémákra reflektálnak.

Bajor fő műsorszáma, hogy jól odamondogat a saját csatornájának, miközben ez a fikázás eleve be van építve a koncepcióba: Magyarország vezető kereskedelmi tévéje még ezt is megengedheti magának. Bennünket meg jól átdobnak a palánkon, ugyanis a poénok jobbára olyan témák körül forognak, mint hogy a Való Világban szereplő Kispondró vajon tényleg agyhalott volt-e születése előtt, vagy ez csak később alakult ki nála? És hogy a Mónika show-ban legutóbb valóban fagypont alatti intelligenciahányadossal rendelkező mentális torzszülöttek meséltek arról, hogy miként háltak együtt egy lopótökkel? Mintha ezek lennének egy vicces műsor alapkellékei. Sajnos igazi poénok hiányában még Bajor Imre személyisége sem tuja elvinni a műsort. Vagyis hiába Bajor egészséges, pesti vagánysága – amely érdekes elegyet alkot a kisemberi ‘megmondom-a-tutit’ tulajdonságával – koncepció és átgondoltság hiányában Bajor Imre az RTL Klub élő reklámfelületévé változik, akinek egyetlen feladata, hogy arcával az RTL Klubot népszerűsítse.

A selyemkendő és az üzleti mosoly találkozása a képernyőn

Így hát Bajor Imre és az RTL Klub rövid tanakodás után feltalálta a műanyag kabaré műfaját, amely a Való Világ és a Mónika- és Balázs show-k műanyag problémáira reflektál – ahelyett, hogy a saját életünkről mondana valami hiteleset és szórakoztatót. Légüres tér és fajsúlytalan poénok – ezek jellemzik leginkább a produkciót. Az embernek az a benyomása, hogy az RTL Klub „illetékesei” kizárólag önmaguk szórakoztatására indították ezt a műsort, és ezt nem is nagyon tagadják. Az egész műsornak körülbelül akkora a tétje, mint annak, hogy megkapjuk-e az EU-t népszerűsítő pályázati pénzeket vagy sem. És ha nem, akkor mi van? Semmi. Az RTL Klubnak tökmindegy, hogy hiteles műsorokat csinál-e vagy sem, így is, úgy is le tudja nyomni a 45 éven felüli célcsoport torkán a Bajor show-t. A Szeszélyes évszakokon edződött korosztály pedig minden bizonnyal még örülni is fog ennek, hiszen őket egyáltalán nem méltatják figyelemre a kereskedelmi televíziók. Mint tudjuk, ők piacilag nem képeznek meghatározó vásárlóerőt, tehát le vannak sajnálva, és el vannak felejtve.

De hogy jót is mondjunk: Bajor Imre színészi tehetsége akkor csillan fel igazán, amikor kiesik az RTL Klub illetékesei által ráerőltetett értékközpontú proletár megmondóember szerepéből, és saját történeteit mesélheti. Például ahogy a szomszédját, Vermesnét utánozta, aki az alufóliát a lábos aljára rakta, és ezért „alulfóliának” hívta a nevezett munkaeszközt, az zseniális volt. Vagy amikor eljátssza a csontrészeg csapos esetét. Bajor egyébként tisztességesen végigviszi a többi szerepet is, de akkor van igazán elemében, ha színészileg is improvizálhat. Ha előre betanult, komolynak szánt összekötőszöveget kell két jelenet között elmondania, akkor csikorog a dolog, de nagyon. Az ő területe: rövid poénok, szenvedélyes kifakadások, azonnali reagálás. Vérbeli „hangi színész” ő, aki inkább a hangsúlyozással, mintsem a mimikával éri el a hatást.

Kár, hogy a műsorban ebből alig látszik valami, mert Bajor életművész és kedves bohém karakterét látványosan elnyomja a behemót tévécsatorna öntömjénezése. Az meg igazán elszomorító, hogy Hernádi Judit statisztaszerepet kapott – ennél azért jóval többet érdemelt volna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top