nlc.hu
Szabadidő
Nemzetközi Tájékozódási Verseny

Nemzetközi Tájékozódási Verseny

Immár a 45. Mecsek Kupa kerül megrendezésre Húsvét hétvégéjén Baranya megyében. A tájfutás igazi családi sportág, ahol akár 4 generáció is elindulhat egy versenyen. Ezúttal lesz „gyerekverseny" is.

A Baranya Megyei Tájékozódási Futó Szövetség, valamint a PVSK, a PVM, és a POEÜ tájfutó szakosztályai által szervezett sportesemény a résztvevők számát tekintve évek óta Baranya megye egyik legjelentősebb rendezvénye.

A program:
Április 10. (Szombat) Mecsek Kupa 1. nap Rajt: 13 óra
Április 11. (Vasárnap) Mecsek Kupa 2. nap Rajt: 9 óra, Eredményhirdetés: 13.30 óra

A verseny „közkívánatra” a Nyugat-Mecsek Remete-rét és Orfű között elterülő, az országban egyedül itt található speciális karsztvidéki (nagyon technikás, töbrös) terepén kerül megrendezésre. A célterület megközelítése: a Pécs-Orfű országúton Remete-rét után kb. 2km-re jobbra leágazó „Lóri” erdészeti úton haladva. Amennyiben jelzik érkezésüket, a sajtó képviselőinek a célterület közelében igyekszünk parkolási lehetőséget biztosítani.

A rajtlista elkészítéséig már 68 egyesület 511 versenyzője jelezte részvételi szándékát, akik kiegészülnek a helyszíni nevezőkkel, valamint a gyerekversenyen (0-7 évesek) indulók népes (100 fő feletti) táborával. Mivel versenyünk elitranglista verseny, a hazai felnőtt élmezőny java itt lesz. A külföldiek számára évről-évre egyre vonzóbb a Mecsek Kupa. 2004-ben 15 külföldi egyesület képviselői állnak rajthoz. A szomszédos országokból több csapat érkezik (osztrák, szlovén, horvát, jugoszláv). Két skandináv csapat (finnek és svédek)szezonkezdő „csemegének” választották a magyar versenyt (az itteni körülmények már nyáriak az északihoz képest), a belga és svájci sportolók évek óta visszatérő vendégeink.

Az elit mezőnyből férfiaknál kiemelendő a korábbi junior világbajnok Domonyik Gábor és a nemzetközi mezőny egyik éllovasa, a horvát Tihomir Salopek. A felnőtt nőknél négy pécsi hölgynek is szurkolhatunk: Viniczainé Kovács Ildikónak, Kovács Bernadettnek, Domján Zsuzsannának és Sebők Évának. Remélhetőleg a dobogón is köszönthetik őket a versenyzésből a rendezői feladatok ellátása miatt most kimaradó „hazai férfiak”.

A leghosszabb pályák férfiaknál 7390 m (középtáv szombaton) és 11760 m (normál táv vasárnap) 280 és 610 (!) m szintkülönbséggel. A pályákon 20 illetve 27 ellenőrzőpontot kell érinteniük a versenyzőknek. A női elitben a megfelelő adatok: 5420 m és 8360 m táv (légvonalban), 210 m és 390 m szintkülönbség, és 15 ill. 19 ellenőrzőpont. A legfiatalabb térképpel induló korosztály, a 10D pályadatai összehasonlításul: 1870 m /55 m/ 5 ellenőrzőpont szombaton és 2210 m /75m/ 6 ellenőrzőpont vasárnap.

A versenyt most is az ún. SI – elektronikus pontérintési rendszerrel bonyolítjuk. Ez azt jelenti, hogy a futók egy ún. „dugókát” visznek magukkal a pályára, és az adott pontokon elhelyezett „dobozokban” elektronikus jellel igazolják a pont érintését, ill. az odaérkezés időpontját. Így beérkezéskor nemcsak azt lehet látni, hogy a befutó versenyző kategóriájában hányadikként ért célba, hanem az egyes átmenetek, „részidők” is azonnal leolvashatók, összehasonlíthatók, megmutatva, hogy ki választotta a legjobb útvonalat 2-2 pont között.

Az érdeklődők, sportággal ismerkedni vágyók számára lehetőség van ún. nyílt kategóriában indulni, ahol korra és nemre való tekintet nélkül – akár párosan is – bárki elindulhat, aki kedvet érez arra, hogy próbára tegye tájékozódási képességét! Természetesen mivel a tájfutás igazi családi sportág, ahol akár 4 generáció is elindulhat egy versenyen, a gyerekeknek mindhárom nap lesz hagyományos „gyerekverseny” is (0-10 éves korig), nevezési díj nélkül.

Részletes információ: www.mecsekkupa.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top