Szabadidő

EU-csatlakozási programok a Millenárison

Május elsején Magyarország jogilag is teljes értékû tagjává válik az Európai Uniónak. A csatlakozás alkalmából érdekes programok várják az érdeklõdõket a Millenárison.





eMagyarország pont
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) eMagyarország programja keretében kihelyezett eMagyarország pont — nyilvános közösségi internet-hozzáférési hely — nyílik a Millenárison. 2004. április 27. és május 2. között az érdeklődők két helyszínen összesen mintegy 50 gépen internetezhetnek ingyenesen.

Gyermekprogramok
Az Élő Internet Játékházban különleges módon, játékkultúránkon keresztül mutatjuk be, milyen művészeti, tudományos értékeink vannak, melyekkel az Európai Uniót gyarapíthatjuk. Naponta más-más témakörben 10 számítógép, az Internet Játékház (www.homoludens.hu) és más honlapok, játékos CD-ROM-ok, játékmesterek segítségével teszteket oldhatnak meg az érdeklődők, gyermek és felnőtt kategóriában egyaránt. A tesztek mellett számítógépen megtalálható információk, játékok és élő játékkészítő feladatok várják a látogatókat. Az ITE Játszóházban a MultiCenter segítségével az óvodások és kisiskolások érdekes, változatos, számítógéppel támogatott fejlesztő programokkal és kiegészítő eszközeikkel tevékenykedhetnek, a nagyobbak pedig megismerkedhetnek a számítógépes zeneszerkesztő, rajzoló és angol nyelvi programokkal.

Raypainting – Fényfestménybe öltözik a Millenáris Park!
A raypainting Berkes Dóra képzőművész és Kozma Péter iparművész által kifejlesztett, épületekre vetített fényfestészet. Ez egy egyedi, napjaink fejlett technológiáinak segítségével létrehozott modern művészeti alkotás, amely mind méreteiben, mind pedig az épületekre vetített alkotások minőségében egyedülálló. A raypainting alkotásoknál a néző nem a térben rögzített művet járja körül, hanem maga is a mű részévé válik, a mű mindenhol jelen van a környezetében, új érzékleti dimenziót teremtve. A Millenáris Park teljes területét felölelő óriás méretű, összetett látvány önmagában is különleges, egyedülálló élményt nyújt a látogatóknak.

EU robot
Az EU robot olyan virtuális személy, amely mesterséges intelligencia alapon lép önálló interakcióra az emberekkel. A beszélgető robot mozgásra, mimikára képes és természetes nyelvi kommunikációs képességekkel rendelkezik. Legjobb tudásának megfelelően interaktív módon válaszol a billentyűzet segítségével feltett kérdésekre. A rendezvényen a levegőbe vetített fiatal robothölgy az Európai Unióval kapcsolatos témákban válaszol a látogatók kérdéseire.

Vadkelet mozgóképregény kiállítás
Az IHM támogatásával nyílt, több fordulós, on-line, flash animációs technikával kombinált képregény pályázat indult az EU-csatlakozás alkalmából. A pályázat eredményeként születő európai uniós témájú képregények óriásplakát változatai megtekinthetők a Millenáris Parkban. A mozgóképregények folyamatosan láthatók a Fogadóban található kivetítőn is. A pályamunkákban a fiatal alkotók igazán újszerű megközelítésben dolgozzák fel az EU-csatlakozással kapcsolatos gondolataikat. 2004. május 1-jén kiderül, melyik képregények nyerték el a zsűri és a közönség díjait. Az ünnepélyes díjátadásra 18 órától kerül sor a Fogadó épületben. A program keretében május 1-jén szombaton 10-14 óra között animációs tanfolyamot rendezünk 8-16 évesek számára.
További információ a pályázatról

Budapest Café
Ismerje meg a magyar irodalom és kultúra legfontosabb állomásait egy hatékony oktatóprogram segítségével! A Budapest Café új dimenzió az oktatásban; a modern számítógépes ismeretközlés módszerével hatékonyan és élvezetesen segíti a magyar irodalom és kultúra szempontjából legfontosabb ismeretanyag elsajátítását. A Budapest Café megtalálható a Millenáris Park Fogadó épületében a rendezvény ideje alatt.

Zenei pavilon – digitalizált zenei archívum
A pavilon funkciója a magyar zenekultúra átfogó bemutatása a legmodernebb eszközök segítségével. A multimédiatár lehetővé teszi, hogy neves magyar előadók eredeti hangfelvételeit kiemelkedő hangtechnika segítségével hallgathassuk, miközben az előadók és a művek egyedülálló információs bázisában lapozgatunk. A multimédiatár videofelvételeket és digitalizált kottákat is tartalmaz. Hozzáférhető továbbá egy művész adatbázis, amely a magyar zenei élet szereplőinek – zeneszerzők, zenészek, zenekarok, kórusok – fotóval illusztrált biográfiáját és diszkográfiáját tartalmazza. Valódi zenei élmény várja a zenekedvelőket a Millenáris Park Fogadó épületében!

HoloMachine, 3 dimenziós légi kivetítő
A HoloMachine egy forradalmian új térbeli kivetítő eszköz, amely a néző számára szemüveg nélkül teszi lehetővé „lebegő”, 3 dimenziós virtuális képek és animációk megtekintését és megtapasztalását. Meghökkentően plasztikus, és szinte arra csábít, hogy megérintsük a levegőben. Ám amikor megpróbáljuk megérinteni a kivetített alakzatokat, csak a levegőt tudjuk megmarkolni. A Fogadóban elhelyezett kivetítő segítségével a látogatók egészen újszerű formában ismerkedhetnek meg az Európai Unió címereivel, államfőivel, bankjegyeivel és pénzérméivel.

Filmvetítés
A programsorozat keretében olyan népszerű filmek kerülnek bemutatásra, amelyek három téma köré csoportosulnak: kultúrák találkozása, magyarok Európában és információs társadalom. Várunk minden filmkedvelőt április 28-29-én és május 1-jén este a Millenáris Park D épületében!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top