Szabadidő

A fal összehoz

Magán- és köztereken: szobrokon, falakon, metrón, vonaton, híd lábán, templomtornyon, és most már a Mûcsarnokban is ott a falfirkának gúnyolt önkifejezési mód: a graffitti.




A Képzőművészeti Egyetem intermédia szakos hallgatóiból álló Intrendmedia Csoport Public Tactica Street címmel hozott létre egy „kiállítást” a Műcsarnok alagsorában. A New Yorkból induló irányzat, a street art magyarországi történetének nagy pillanata ez: közel száz művész több ezer alkotása látható. Ez a kiállítás persze nem a hagyományos értelemben vett kiállítás. Nincs mindenre elszánt, nyugdíjas teremőr néni, sőt, az alkotásokat lehet piszkálni és belefirkálni is szabad.

Sokat bosszankodik rajta a morcos főváros, mit művelnek ezek az átkozott kölykök. Telerondítják, ami sokszor amúgy is ronda. Valójában ennél többről van szó: kifejezési és megjelenési formát keresnek fiatalok, akik külön divatot, saját zenei világot és nyelvet kreáltak maguknak. Az „utcadíszítés” során előfordul, hogy magányosan fújkálnak, festegetnek, ragasztgatnak, az utálkozó társadalommal szemben azonban mindenképp összetartoznak.

A műfajt – ahogy művelőit –, nem könnyű behatárolni. Beletartozik minden, ami az utcát „színesíti”. Technikai korlátok sincsenek: jöhet az ecset és az aeroszol, a stencil, a szitanyomat, a sokszorosított grafika és szinte bármi, ameddig a fantázia ellát. Vannak az utca embere számára is érthető – akár politikai, akár kultúrtörténeti -, üzenetek, és vannak a kizárólag bennfentesek által dekódolható betűszavak, alakzathalmazok. Van, aki freskó jellegű, monumentális remekléseket készít valami lehetetlen helyen egyensúlyozva, van, aki csak névjegyét hagyja maga után. Saját világukban üzengetnek egymásnak, néha pedig megy a harc rangért, helyért.

Pedig amit ők művészetnek élnek meg, az hivatalosan rongálás.

A nem kívánatos helyek lefújása szabálysértést jelent, ha tetemes a kár, járhat érte elzárás is. Ezért aztán bármennyire tele a város műveikkel, a munkafolyamat közben a legritkábban látni őket. Ez egy ilyen műfaj. (A virágzó bűnözésnek köszönhetően azért a szépérzékű hatóságnak nem sok energiája marad rájuk.)





Az alkotás mellett mindenképp fontos elem az illegalitás. A graffittis – ha kell – festéket újít, azaz eltulajdonít, és az is benne van a pakliban, hogy felületvarázslás közben a fél szeme mindig a szervek közeledését lesi. Jó, ha a művész gyorsan tud futni.

Május 11-én, este nyolc órától a Radio Cafén izgalmas, érdekes beszélgetést hallhatsz arról, hogyan keletkezik a graffiti, kik készítik és miért. A meghívott vendégek maguk is utcai művészek. A műsorvezető: Soma és a Nők Lapja Cafe szerkesztője: Való Gábor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top