nlc.hu
Szabadidő
Itt a 75. Ünnepi Könyvhét!

Itt a 75. Ünnepi Könyvhét!

A jubileumot nem csupán a nagyon gazdag könyvkínálattal ünneplik, hanem új helyszínekkel is: az idén a Móricz Zsigmond körtérre is húsz sátorral, huszonhat kiadóval várják a könyvszeretõ közönséget.







Tóth Krisztina: Síró ponyva
A Könyvhét fő helyszíne a Bazilikánál, a Szent István téren lesz, amelynek programjáról itt olvashattok. A budai helyszínek között szerepel még a Vár, és a Fő utca is, a Vörösmarty téren a Gyermekkönyv-napok kaptak helyet. A Ráday utcai és a Szabó Ervin téri programokat itt találjátok.

Az Írók boltja előtt a Liszt Ferenc téren június 3-án délután öttől a Könyvhetet Csordás Gábor és Dr. Rabin László, Terézváros alpolgármestere nyitják meg. Miskolcon gazdag programajánlat várja a helyi és ide érkező látogatókat, míg Balatonfüred a határon túli magyar irodalomnak ad lehetőséget a bemutatkozásra.

Szinte lehetetlen vállalkozás valamennyi, a Könyvhétre megjelenő könyvről szólni, hiszen 112 hazai és határon túli kiadó 363 kötete jelenik meg. Csak példaképpen szólhatunk egy-két kötetről: a Körkép és a Szép versek idén is jelentkezik a megszokott szerkesztők válogatásában a Magvető kiadónál, ahol Tóth Krisztina Síró ponyva című verseskötete, Krasznahorkai László új regénye, a Rombolás és bánat az ég alatt is megjelenik, a korábbi keleti témájú útirajzot és regényt elegyítő kötet, Az urgai fogoly újrakiadásával együtt, több más izgalmas kötet társaságában. Az antológiák közül megemlítjük az Alkonyzóna című kötetet, mely a Hajléktalan művészek antológiája Háy János szerkesztésében, Fekete András és Kepe Róbert válogatásában, Szőke András előszavával a Barrus Kiadónál.

A Nők Lapja Cafe az irodalmi paródiákat tartalmazó Király Levente-kötetet ajánlja: az ‘Így irtok én’-t a Korona Kiadótól.

Márait továbbra is előszeretettel választják a kiadók a siker reményében kiadványaik körébe: a CET Belvárosi kiadónál Bárány Tamás drámája jelenik meg Márairól, de napvilágot lát egy tanulmánykötet is róla, s kisebb prózai munkák, tárcák, rajzolatok, cikkek Japán kert címmel a Madách-Posonium pozsonyi kiadónál, elbeszéléseinek első kötete Lucretia fiai címmel tőle, valamint interjúi, nyilatkozatai a Bíbor kiadónál.

Fenyvesi Ottó régi és új verseiből nyújt válogatást a Művészetek Háza kiadásában Blues az óceán felett címmel, a Fekete Sasnál folytatódik Füst Milán műveinek kiadása, az Ab Ovo adja közre Dalos György kötetét a Puszipajtásokat, a Széphalom Könyvműhelynél a kilencven éves Határ Győző új versei jelennek meg Üveggolyók címmel, de a Szabad Föld kiadó Haza a magasföldszinten címmel közli a szerző esszéit is egy kötetben. A verseskötetek között a már említett Tóth Kriszta-kötet mellett a nők, vagy a női identitású szerzők szerepelnek nagy számban: a Jószöveg Műhely adja ki Mecseki Rita Eszter verseit Nőtincs címmel, a Magvető Szabó T. Anna verseit Rögzített mozgás címen, s a Kortárs Tóth Erzsébet verseit Rossz környék címen. De nem hagyható említés nélkül a JAK-füzetek sorozatban az Ulpius-Háznál megjelent verseskötet, az Akutagava noteszéből sem, mely Győrffy Ákos második, várakozásokat beteljesítő munkája.

A prózai munkák közül csupán néhányat emelünk itt ki, Szijj Ferenc tárcanovella-kötetét, mely a Jelenkornál A hurok belseje címen jelenik meg, Szántó T. Gábor elbeszéléseit Lágermikulás címen az Új Palatinustól, vagy Tar Sándor Az alku című kötetét a Norantól.

A litera Eurovízió antológiája is szerepel a könyvhéten: 4-én pénteken este hattól a Ráday utcában a kötetet Keresztury Tibor mutatja be, felolvasnak Kukorelly Endre, Balázs Attila, Maros András, Szerbhorváth György, Szilágyi Ákos és Dragomán György. 5-én délután kettőtől a Liszt Ferenc téren Garaczi László, Kőrösi Zoltán, Marno János, Németh Gábor és Parti Nagy Lajos olvasnak fel, ugyanezen a napon délután öt órától a Bazilika előtt, a Magvető standjánál a kötet néhány szerzője: Aletta Vid, Bertók László, Bódis Kriszta, Bodor Ádám, Borbély Szilárd, Czifrik Balázs, Csaplár Vilmos, Falcsik Mari, Földényi F. László, Grecsó Krisztián, Háy János, Hazai Attila, Jónás Tamás, Kiss Ottó, Konrád György, Márton László, Papp András, Tőzsér Árpád, Vámos Miklós, Vörös István, Zalán Tibor, Závada Pál és Zilahy Péter dedikálnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top