Szabadidő

Vénusz-átvonulás kedden

Június 8-án a harmónia bolygója, vagyis a Vénusz áthalad a Nap korongja elõtt. Magyarországról kedvezõ idõjárás esetén a teljes átvonulás megfigyelhetõ lesz, szabad szemmel is.







Vénusz
A Vénusz-átvonulás meglehetősen ritka: a számítások szerint hatezer év alatt, időszámításunk előtt 2000-től 4000-ig 81 átvonulás fog bekövetkezni, az egyes átvonulások között rendre 8 – 121,5 – 8 – 105,5 év telik el, majd kezdődik elölről a ciklus.

2012-ben is lesz Vénusz-átvonulás, azonban az csak Amerikából lesz látható, ugyanis éppen ott lesz nappal.

A jelenség kevésbé látványos, mint például a teljes napfogyatkozás volt, mégis szinte misztikus várakozás előzi meg tudománytörténeti jelentősége miatt.

A Magyar Csillagászati Egyesület szerint a jelenség utoljára 1882-ben volt látható, de Magyarországról csak egy részét lehetett megfigyelni, nagyon alacsony napállás mellett. A távcső 1610-es feltalálása óta az idei átvonulás az első, amely Európából is végig nyomon követhető. A Vénusz 7 óra 19 perctől 13 óra 23 percig lesz megfigyelhető, az ország különböző pontjain körülbelül tíz másodperc eltéréssel.

Ne csak úgy nézzük

A jelenség megfigyelése védőeszközök használata nélkül nagyon veszélyes, könnyen vakságot okozhat, figyelmeztet az MCSE. A szervezet honlapján részletesen megismeretjük a szemvédő szűrők használatát.

A Magyar Csillagászati Egyesület a Telescopium Kft. segítségével derült ég esetén távcsöves bemutatót tart 9 órától 12:23-ig a Millenáris Parkban.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak. Megfelelő szűrőfólia vagy védőszemüveg nélkül az átvonulás megfigyelése maradandó károsodást okozhat a szemben!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top