Szabadidő

A szerelem szigete – Ciprus

Hogy miért Ciprus a szerelem szigete? Itt született Aphrodité, és bár a sziget két részre oszlik, ez igazán nem rontja el a látogatók hangulatát.




Alkonyatkor tömör bástyaként állnak őrt az tengerparton a templomtornyok, a kupolák, melyeken zászlókat lenget a langymeleg szellő, miközben sejtelmes dallamot énekel a tenger. A távolban magasba szökő ciprusok zöldellnek, és édes illatot árasztva pompáznak az oleánderek, a házak falát pedig bougenvilleák festik lilára és zöldre. Csoda-e, hogy e minden földi szépséggel megáldott szigeten született az ókori görögök hite szerint Aphrodité, a szerelem és a szépség istennője? S csoda-e hogy a görögök és a rómaiak, majd pedig Oroszlánszívű Richard és a johanniták, a törökök és a görögök egyaránt küzdöttek Ciprusért?







Kattints a képre!
A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete ma a világjárók kedvelt úticélja. Az ősszel is kellemes tenger, a napsütés mellett olyan ókori emlékek vonzzák a kulturális értékek kedvelőit, mint Kourion görög időkből származó romjai, vagy a paphosi Dionüszosz-ház ma is élénk színben pompázó 2300 éves mozaikjai. Mind-mind az itt élôk egykori gazdagságáról kultúra és életszeretetéről, a borról a szerelmről regélnek. S az ősök szelleme ma is él Cipruson, aki e földre lép, azt azonnal átjárja az életöröm, a belülről jövő boldogság, ami a ciprusiak vendégszeretetének, közvetlenségének is köszönhető. S persze Paphos és Ajia Napa nyüzsgő életének, Limassol hangulatának, a faszénparázson sült, nyársra fűzött kebab ínycsiklandozó illatának, a helyi fehér és vörös bor, a kantara ízének, s a mindenhol megszólaló buzuki fülbemászó hangjának.





Aphrodité szülőhelyén a napfényes órák száma több, mint a mediterrán térség bármely szigetén. Kultúrák sokszínű keveredése, csodálatos homokos tengeröblök, magas hegyek, mélykék tenger, értékes ikonokat rejtő ortodox kolostorok, hosszú minaretek, lugasos tavernák, íncsiklandó helyi ételek, mind-mind rabul ejtik az ide látogatót.


Ciprus a Földközi-tenger keleti medencéjében fekszik, a szépség és szerelem szigete, ahol a monda szerint Aphrodité istennő megszületett. Ciprus szépsége az ellentétekben rejlik. Aranyfövenyes tengerpart, sűrű erdőfödte hegycsúcsok, a turistaáradat által még nem fertőzött vonzó falucskák és nyüzsgő nyaralóhelyek. Még az emberekből is sugárzik a napsütés, mindig mosolygósak, és mindent megtesznek, hogy a Ciprusra látogató otthon érezze magát. Felejthetetlen nyaralást ígér minden korosztály számára, az aktív pihenés híveinek és azoknak a kedves vendégeknek is, akik a napot és a vizet akarják élvezni.




Ciprus 1974-ben két részre szakadt. Azóta az idelátogatóknak választaniuk kell az északon található török rész és a déli görög terület között. Legtöbben a déli köztársaságot választják, s ennek következményeként a szigetnek ez a része tele van szállodákkal és tavernákkal. Egy kis erőfeszítés árán azért megszabadulhatunk a tömeg nyüzsgésétől és belemerülhetünk a sziget kulturális értékeibe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top