Szabadidő

Nyári koncertek a Bazilikánál

A Budafest zenei fesztiválhoz kapcsolódva az idén is megrendezik a belvárosi nyári szimfonikus koncerteket. A rendezvényre esténként 1500 fõt várnak a szervezõk.






Kesselyák Gergely karmester
“Magyarország egyik vezető zenei és balettfesztiváljának, a Budafestnek az életében nincs irányváltás” – mondta a V.I.P. Arts Management Kft. új művészeti igazgatója, Kesselyák Gergely karmester. Ennek ellenére rengeteg ötlete van, amelyek megvalósulására a jövőben lehetőséget lát. Kesselyáknak már van tapasztalata a fesztivál szervezésben, hiszen 2000-ben ő rendezte a miskolci nyári fesztivált. Igaz a karmester megfogalmazása szerint, a Budafest egészen más kihívással állítja szembe, mint a miskolci, az ott szerzett tapasztalatok közül is csak keveset lehet hasznosítani.

A Szent István-bazilika előtti programról megtudtuk: július 8-ától öt estén, öt szimfonikus zenekar ad koncertet, 20.30 órai kezdettel.

A nyitó hangversenyen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara lép fel, Vásáry Tamás vezényletével és zongorán való közreműködésével. Előadják: Liszt: Les Preludes című szimfonikus költeményét és II. A- dúr zongoraversenyét, valamint Brahms: II. szimfóniáját. Őket követi a Nemzeti Filharmonikus Zenekar július 14-i koncertje Kocsis Zoltán dirigálásával. Előadásukban felcsendül Csajkovszkijtól a Szláv induló, a II és az V. szimfónia.

A program harmadik estjén, július 20-án a Matáv Szimfonikusok lépnek a közönség elé Ligeti András vezényletével. Az ő előadásukban Csajkovszkij Rómeó és Júlia című művének nyitányát és Olasz capriccioját, Rossini Olasz nő Algírban nyitányát, Puccini Capriccio sinfonico és Mendelssohn IV. (Olasz) szimfóniáját csodálhatjuk meg.





Majd július 25-én a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertezik, Gál Tamás vezényletével. A zenekar Suppé: könnyű lovasság (nyitány), Muszorgszkij: Egy éj a kopár hegyen, Dvorák: 8. szláv tánc, Erkel: Hunyadi László (nyitány és Palotás), Brahms: Magyar táncok, Csajkovszkij: A diótörő (Virágkeringő), J. Strauss: A cigánybáró (nyitány), A kiserdőben (polka), Mennydörgés és villámlás polka és Tere – fere polka című műveket játssza.

A bazilikánál rendezett koncertprogramokat a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar július 30-i estje zárja, Hollerung Gábor irányításával. Az ő előadásukban Smetana: Moldva, Bizet: Carmen szvit és Dvorak: VII. szimfónia műve lesz hallható.

A sajtótájékoztatón még megtudtuk: a budavári Hilton Dominikánus udvarában 12 programot kínálnak, az operától a dzsesszig. Az estek 20.30órakor kezdődnek.

A budavári nyáresték első fellépője a Mendelssohn Kamarazenekar lesz július 3-án. Az ajánlatok között szerepel többek között július 5-én a Magyar Állami Operaház balettszólistáinak estje, július 14-én Pege Aladár nagybőgőművész koncertje, július 21-én a Budapest Klezmer Band bulija, valamint július 27-én Donizetti A csengő című operája.

Az idén immár tizenharmadszor megrendezendő nyári opera- és balettfesztiválnak augusztus 4-étől 19-ig az Operaház ad otthont. Az előadások 19 órakor kezdődnek.

A nyitóesten Verdi Rigoletto című operájának bemutatóját tartják. A főszerepekben, olyan világhírű művészeket láthatunk és hallhatunk, mint Miklósa Erika, Felipe Rojas és Paolo Gavanelli. A produkció karmestere Kesselyák Gergely lesz.

Érdekesnek ígérkezik augusztus 6-án és 8-án Lukács Gyöngyi gálakoncertjére, amelyen sztárvendégként közreműködőik Lado Ataneli és Viktor Afanasenko.
Ezenkívül Puccini Turandot című operája augusztus 17-én és 19-én kerül színre a Budafesten.

Az idei Budafest táncművész vendége a svéd, norvég és finn művészekből álló Nordic Balett és a Miami Balett – Maximum Dance Company lesz. A Nordic Balett augusztus 13-án és 14-én, a Miami Balett augusztus 15-én tart gálaestet az Operaházban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top