nlc.hu
Szabadidő
Trendi budapesti kerthelyiségek

Trendi budapesti kerthelyiségek

A gomba módra szaporodó nyitott szórakozóhelyek alapelve: végy egy helyet a város egy frekventált részén, állíts fel a közepére egy pultot, a pult köré székeket és asztalokat. Ezeken túl minden luxus.





A budapesti kerthelyiségek – a vendégkör alapján – általában két típusba sorolhatók. Vannak az ún. szubkulturális vagy réteg-helyek, és vannak az ún. tömeg-kulturális helyek, bár e kategóriák manapság egyre inkább egymásba csúsznak. Az elnevezés persze esetleges és nem is fontos. Ami a lényeg: a réteg-helyek egy kivétellel Pesten vannak, ahol inkább a beszélgetés és az ivás a fő profil, bár a tánc sem kizárt. Míg az ún. tömeg-kulturális helyek – a berendezést leszámítva – egy sikkes diszkó jellemvonásait viselik magukon.

Pesten a zöldövezet hiánya és a lerobbant, lakatlan bérházak tömege adja a keretet és a hely szellemét. Főleg a hetedik kerületben, három-négy helyen (Szimpla Kert, Szóda-udvar, Tetthely) is húztak fel pultokat lerombolásra ítélt, ezért lakatlan bérházak udvarában. Az egyes helyek között, az udvarok eltérésén túl, más jelentős különbség nem fedezhető fel. Az igénytelen, bár rendkívül frappáns berendezés elsősorban az egyetemista ifjúság, és általában a fiatalabb értelmiségi szubkultúra körében talált elismerő fogadtatásra. Kevesebb tánc, inkább beszélgetés, továbbá laza feszítés, ami finoman üzen, bocs, én is itt vagyok.

A Holdudvar (VIII. ker. Múzeum krt. 6-8.) az ELTE BTK udvarában üzemel, és azt gondolhatnánk, hogy főleg az egyetemre járó bölcsészek látogatják. A kívülálló számára mégsem tűnik extrém réteghelynek. Furcsa átmenetet képez az alternatív, szubkulturális és a tömeg-kulturális, sikkes helyek között. Ott jártunkkor facér és jó fej pasikat nem láttunk, bár nem kizárt, hogy ők ezen a helyen is megfordulnak.

Öt perc séta innen a Kultiplex (IX. ker. Kinizsi utca 28.), amely a hazai underground élet egyik motorja. Az épületnek néhány éve udvara is van. Különlegességét talán az adja, hogy udvarán hatalmas vetítővászon van, amin többek között az érdekesebb sporteseményeket szurkolhatjuk végig. A helynek bejáratott törzsközönsége van, így ismerkedésre nem igazán ajánlott.

A Margit-híd közelében, a sziget pesti oldala felőli parton működő Sark Kert az egyik legnagyobb alapterületű kert a fővárosban, egyszerű berendezési tárgyaival pedig a vidéki kiskocsmák derűjét árasztja. A Margitszigeti Atlétikai Centrumnál működő Cha-Cha-Cha Zöld Terasznál is meg lehet pihenni, ahol szabadtéren lehet meccset nézni, vásznon. A Sark szórakoztató lánc e héten nyíló belvárosi bérházudvar-kertjében (VII. ker. Holló u. 12.) is lesz meccskivetítés, várhatóan csütörtöktől.

Az Erzsébet-híd budai oldalán, a Gellérthegy tövében található a Ráckert, ami a műfaj nagy öregje, az ősminta. Már cirka tíz éve üzemel, annak ellenére, hogy többször elsiratták. Vitathatatlan, hogy a Rác-kert is réteg-hely, e réteg azonban kevésbé homogén, nehezebben körülírható, mint az előző esetekben. A romazenésztől a miniszteren át a szerelmes diákig mindenfajta típus fel-felbukkan. A korosztály zömét 25-35 közöttiek alkotják, de nem ritka a 40 vagy azon túliak előfordulása sem. Ha a Ráctól a Petőfi-híd irányába indulunk, sőt meg is érkezünk, rögtön két nyitott helyre is bukkanunk. Ezek egymástól és az előzőektől is merőben különböznek.

A Rio (a Petőfi-híd budai oldalának északi része) az izmosodó középosztály gyűjtőhelye, annak érdekes ellentmondásaival együtt. A srácok és a lányok kinn a gáton, erőlködnek, dagad a bicepsz meg a mély dekoltázs, a napi divat is sínen, minden nagyon trendi. Az ízlés minimum másodlagos. Ez utóbbi persze a viselkedésben is gyakran megnyilvánul. Elég sok itt a zűrös, kötekedő, agresszív alak, és van néhány, a Kék Fény adásából rémlő, igazán súlyos arc is, akiket jobb messzíről elkerülni, vagy azonnal hívni a 107-et. Reménykedjünk, idővel hátha jobb lesz. Van viszont hatalmas tánctér táncoló tömeggel, inni és szórakozni lehet, ha tudsz, és ha hagynak. Végül minden a helyére kerül, s ha nem figyelsz, még el is lazulhatsz. Ha mégsem, ott a szomszéd, a Zöld Pardon.

A Zöld Pardon (a Rio-val szemben, a Petőfi-híd budai oldalának déli része) hatalmas területe kimondottan jó érzéseket ébreszt az emberben. Az ide látogatók gyakran találkozhatnak élő koncertekkel, illetve irodalmi rendezvényekkel (utóbbiak nappal). Összességében kellemes levezetőnek ígérkezhet a Zöld Pardon, főleg, ha 18 alatt vagy, illetve ha nem zavar a generációs különbség.

Címek:

• Szimpla kert – VII. ker. Kazinczy u. 14.
• Szóda kert – VII. ker. Holló utca
• Holdudvar – VIII. ker. Múzeum krt. 6-8.
• Ráckert – I. ker. Hadnagy u. 10.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top