Szabadidő

Vissza a nyolcvanas évekbe!

Közel két évtizede, egy zuglói "dühöngõben" együtt kergette a labdát az épp nem mûködõ Beatrice együttes frontembere, Nagy Feró, s a Mini basszusgitárosa, Németh Alajos.




Közel két évtizede, egy zuglói “dühöngőben” együtt kergette a labdát az akkor épp nem működő Beatrice együttes frontembere, Nagy Feró, s a Miniben ismertté vált basszusgitáros, Németh Alajos. Miután kifocizták magukat, a zenére terelődött a szó. Kiderült, hogy hasonlóan gondolkodnak a világról és a muzsikáról, ezért törvényszerű volt, hogy együtt kezdjenek valamibe. Így jött létre a Bikini együttes. Az első formáció két albumot készített. Sajátos stílusban, újszerű zenével, egyéni látásmódú szövegekkel. A dalok sokaknak ma is fontosak – nem véletlen, hogy a két anyag nemrégiben CD-n jelent meg, valamint (ha a zeneszerző nélkül is, de) időnként színpadra lép az úgynevezett Ős-Bikini. Nagy Feró kiválása után, 1985-ben D. Nagy Lajos lett az énekes. A Rolls Frakcióból érkezett, s amíg a régi Bikini inkább a Beatrice örökét vállalta fel (a koncerteken mindig hallható volt néhány Ricse-nóta), az új formáció a Frakció emlékét ápolta. Jónéhány feldolgozással, az Adj helyettől a Katicán át az Izzik a tavaszi délutánig. Az időnként változó tagságú zenekar (a részletek a lemezeket bemutató oldalakon olvashatók) persze túlnyomórészt saját szerzeményeit vitte sikerre. Méghozzá nem is akármilyenre: a Mondd el című album több mint háromszázezer példányban fogyott el! A Bikini évről-évre készítettre lemezeit, járta az országot, több ízben külföldre is eljutott. A zenészek legnagyobb élményüknek azt az erdélyi turnét tartják, melyre közvetlenül a romániai forradalom után került sor. A magyarországi politikai változások a Bikini pályájára is kihatottak. Amikor bárki bármit kimondhatott, már nem volt miért bújtatva közölni gondolatokat a dalszövegekben. Ráadásul a zenélés körülményei napról-napra rosszabbodtak. Megjelent a kazettahamisítás, a művelődési házak élő koncertjeit a diszkók hakniműsorai sorvasztották el és így tovább. Mindennek eredményeképp tízévnyi zenélés után, 1992. november 21-én a Budapest Sportcsarnok színpadon búcsúzott el közönségétől a Bikini. Öt év szünet következett. 1992 és 1997 között nem létezett a Bikini. Jobban mondva nem működött – a dalok ugyanis ez idő alatt is éltek. Nem volt olyan nap, hogy tévéből vagy rádióból ne csendüljön fel egy-egy régi sláger.

Időközben kiderült az is, hogy a visszavonulás nem jelent megoldást. Sőt: a Bikininek igenis vállalnia kell a folyamatos jelenlétet, még akkor is, ha a körülmények ma sem kedveznek az élő zenélésnek. Mert amit a zenekar egykor felvállalt, azt tovább kell vinnie. Ma éppúgy szükség van arra, hogy a Bikini felemelje a szavát valamiért vagy valami ellen, mint tíz vagy tizenöt éve. 1997-ben új albummal és nagyszabású BS-koncerttel tért vissza az együttes. S azóta is működik. Ahogy azt a zenészektől megszokhattuk, sok-sok koncerttel, valamint olyan új lemezekkel és dalokkal, melyek nyugodtan a régiek mellé állíthatóak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top