Szabadidő

Wanted fesztivál – július 1-4., Mezõtúr

A Wanted egyidõs a Szigettel, sõt, néhány héttel hamarabb tartották az elsõt: 2003 júliusában. Akkor még egy színpadon kb. 20 magyar zenekar lépett fel közel 1500 látogató elõtt. Idén 150 elõadót várnak 20000 emberrel.






ASIAN DUB FUNDATION SOUND SYSTEM
Visszanyerte nevét és földrajzi koordinátáit az immár legendásnak számító alföldi fesztivál, a mezőtúri Wanted – adta hírül Bukovinszky Béla, a július 1-je és 4-e közt immár 12. alkalommal megrendezendő zeneünnep főszervezője. A fesztivál ugyanis tavaly érkezett vissza a Túr partján fekvő mezővárosba, igaz, új helyszínre, de a 2003-as esemény azt bizonyította, hogy mind a fellépők, mind a vendégek megkedvelték a városi strand, a kertészet és a víztorony által határolt területet a korábbi szocreál-hangulatú, magára hagyott honvédlaktanya helyett.

A mezőtúri rockfesztivál egyidős a Szigettel, sőt, néhány héttel hamarabb tartották az elsőt: 2003 júliusában. Akkor még egy színpadon kb. 20 magyar zenekar lépett fel közel 1500 látogató előtt. Az évek során folyamatosan bővült a fesztivál programja, melyben – a vidéki fesztiválok közül elsőként – a hazai élvonalbeli fellépők mellett neves nemzetközi sztárok is szerepelnek (Toy Dollz, New Model Army, Dog Eat Dog, Apocalyptica, James Ruskin, Clawfinger, Sepultura).

A látogatók növekvő száma miatt a rendezvény 1996-ban Mezőtúr belvárosából a használaton kívüli Szabó Lajos laktanyába költözött. Ma azonban már elmondhatjuk: a Fesztivál ismét “kinőtte” a helyszínt: további növekedésével számolva átlépjük a laktanya befogadóképességének, valamint infrastrukturális ellátottságának határait. Az elmúlt két év szervezési feladatai közé tartozott tehát egy új helyszín kiválasztása, egy olyan területen, ahol jól megoldható a párhuzamosan zajló programok megfelelő elkülönítése, a résztvevők elhelyezése, ellátása, a szociális- és biztonsági feltételek megteremtése.

A Mezőtúri Fesztivál az évek során “Sör és Rockfesztivál”, majd “Szertelenül Rockfesztivál”, ezt követően pedig 1999-2001 között Wanted Fesztivál néven működött. 2002 újabb helyszínváltás, és egy újabb névváltozás éve is az esemény történetében: a rendezvény átmenetileg Kecskemétre költözik, ahol ZED Fesztivál néven, minden idők legkiválóbb környezetében, de az önkormányzat kellő akarata nélkül jön létre a buli.

A szervezők ígérete szerint a fesztivál vendégeit a tavalyinál is nagyobb terület, árnyas kemping, strand, medencék, 4 színpad (Wan2, Pepsi, India, Zenészklub) + 1 party-sátor (Multi Café) várja, ami azt jelenti, hogy 150 előadó gondoskodik a jó hangulatról. A zenei programok mellett a vendégek felkereshetik a Zöld udvart, ahol civil szervezetek képviselőivel találkozhatnak, sőt a fesztivál lehetőséget ad a zenészeknek és rajongóiknak a szakmai közélet megvitatására a zenészklub révén. Különlegesség továbbá, hogy a nyári fesztiválszezonban csak itt látható az utóbbi hónapok egyik legnagyobb hazai sztárja, a Belga.
Ugyancsak minden korábbit felülmúl a külföldi előadók, mi több, adott esetben világsztárok száma.

Ízelítőül néhány nagyobb név interneteléréssel, illetve a zenekarokról megjelent méltatásokkal.

IGNITE /USA (csüt juli 1.) “Nemcsak a kaliforniai punk rock királyai. “

TIAMAT /S (pént. juli 2.) “Gótikus metal, svéd kreativitással. Mérföldkő a műfaj történetében, jelenleg a színtér legmeghatározóbb zenekara”

DEATH ANGEL /USA (szo. juli 3.) “A bay area thrash legenda. Az öt dühös filippinó -a Testament, Exodus, Slayer és a Metallica kortársai- újra felszántja a színpadokat “

ASIAN DUB FUNDATION SOUND SYSTEM /UK (p juli 2.) “A pakisztáni nemzetiségű londoni streetfighterek, a tavalyi sziget nagyszínpados sztárjai. Rafi fights Mezőtúr!”

NEGURA BUNGET /RO (szo) “A román black metal nemzetközi szinvonalú képviselői, akik amerikai kiadónál , a Cannibal Corpse előzenekaraként tették le a névjegyüket. Drakula gróf is büszke lenne rájuk!”

ARGIES /ARG (p jul 2.) “…hogy Argentina nem csak Maradona és Evita hazája azt az Argies harcosan politikus punk zenéje is bizonyítja!”

ATOMIC HOOLIGAN/ UK (p jul 2.): “…az emlékezetes tavalyi londoni Breakspoll fellépés után, a scratchmágus Terry ismét hazánkba látogat, kiegészülve 3 zenésztárssal, hogy őrült hangulatot varázsoljanak Mezőtúrra.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top