nlc.hu
Szabadidő
Múzeumok éjszakája – június 26

Múzeumok éjszakája – június 26

Huszonkilenc budapesti múzeum, a szentivánéjhez legközelebb esõ szombaton éjszaka nem zár be, hanem még szélesebbre tárja kapuit, és egy igazi éjszakai kulturális „kalandtúrára" invitál Titeket.

Egy mesés nap éjszakája

Szent Iván éjszakája Európában évek óta az egyik legnagyobb kulturális őrület – Bécs, Berlin, London utcáin tömegek hömpölyögnek, tízezrek rohannak a kivilágított, egész éjjel nyitva tartó múzeumokba, a gyerekek reggelig fenn maradhatnak, mindenütt zene, csevegés és mosoly.

Ezt az utánozhatatlan, pezsgő hangulatot szeretné a kulturális kormányzat itt nálunk is megteremteni. Ezért döntött úgy huszonkilenc budapesti múzeum, hogy a szentivánéjhez legközelebb eső szombaton, június 26-án este nem zárnak be, hanem még szélesebbre tárják kapuikat, és egy igazi éjszakai kulturális „kalandtúrára” invitálnak Titeket.

A Múzeumok Éjszakája nevű programsorozatot tehát az a szándék ihlette, hogy a múzeum ne csak magas épületet jelentsen, zord falakat és megtörhetetlen csendet, hanem izgalmas programokat, zenét és táncot, játékokat, finomságokat. Nem érinthetetlen tárgyakat, hanem valamit, ami megérint.

Szent Iván éjjelén a gyerekek szabadon és kötetlenül próbálhatják ki a múzeumokat. Lesz mumifikálási szertartás „Nefertiti szépségszalonjában”, szépségverseny legendás festmények nőalakjai között, szabadulóművész-bemutató Rózsa Sándor lábbilincséből, veterán autók felvonulása, Szent Iván-napi tűzugrás, barokk bál, koncertek, ételkóstolók, és persze félóránként induló különbuszjáratok. Csak néhány kedvcsináló az éjfélig tartó program-kavalkádból, amellyel már tavaly is látogatók ezreit sikerült a múzeumokba csábítani, és reméljük, hogy ez idén sem lesz másképp.

Belépőjegyek:

A Múzeumok Éjszakájára belépőjegyek a résztvevő múzeumokban, a nagyobb BKV pénztárakban és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Ügyfélszolgálatánál (1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.) vásárolhatóak 2004. június 14-étől, felnőtteknek 500, gyerekeknek 250 forintért.*

A belépőjeggyel 18 órától, az éjszakai nyitva tartás ideje alatt, a rendezvénysorozatba bekapcsolódott összes múzeum minden programján részt vehetnek, megtekinthetik kiállításaikat és használhatják a BKV éjszakai múzeumi járatait.

*A szokásos kedvezmények ezen az estén nem érvényesek.

A Nők Lapja Café ajánlja:

Magyar Természettudományi Múzeum –  1083 Budapest, Ludovika tér 6. • Tel.: 210-1085 • E-mail: holler@nhmus.hu • www.nhmus.hu

18-02 h
„A mesélő múzeumi tárgyak birodalma”

Ezen az estén végre szót kapnak azok a múzeumi tárgyak is, melyek hosszú évszázadokon át pihentek a zsúfolt gyűjteményi raktárakban. Hihetetlen sztorikat hallgathatnak meg vendégeink a matuzsálemi kort megélt első gyűjteményi darabok, a kissé fennhéjázó típuspéldányok, a sokak szemében értéktelennek tűnő másolatok és az elkobzott tárgyak kalandjairól, történetéről.
Ezen az éjszakán nyitjuk meg először az új épületrészek kapuit. Az új kiállítótérben a tűz földjére, Afrikába, egy képzeletbeli föld alatti szafarira invitáljuk közönségünket, ahol találkozhatnak afrikai vadászokkal, egy szórakozott egyiptomi múmiával, és a szerencsésebbek még egy hamisítatlan mumifikálási szertartáson is részt vehetnek. Akinek már elege lesz a kalandokból, a teaházban vagy a csendsátorban pihenheti ki fáradalmait.

A pihenésre előreláthatóan mindenkinek szüksége lesz, mert 23 órakor megszólalnak az Afro Magic együttes dobjai, és kezdetét veszi a fergeteges afrikai éjszaka.

19-től hajnali 1 óráig párhuzamosan futó programokkal várjuk az érdeklődőket:

19.00–23.00: Fecsegő múzeumi tárgyak szeánsza
Bemutatkoznak a legelső gyűjteményi darabok, a típuspéldányok, a híres gyűjtemények, az elkobzott tárgyak és a nagy égések túlélői.

20.30–21.00: Mars ledobja páncélját, és Vénusz ruhájába öltözik, avagy vasból rézkarika; Mindennapi alkímia Doktor Flanell jóvoltából

21.00–23.00: Amikor én az arab kísérőmmel…
Hihetetlen történetek a múzeum afrikai expedícióiról

21.00–23.00: A szaharai csendesség doboza; Csendsátor, nyugiszoba

21.00 és 23.00 között félóránként: Találkozás egy szórakozott egyiptomi múmiával; Igény szerint mumifikálási szertartás a Nefertiti szépségszalonban

21.00–23.00: Teaház a perzselő tekintetű Hóruszhoz
Forró mentatea és afrikai édességek

21.30–22.00: Idegenek a fészkekben
A fészekparazitizmus megdöbbentő esetei Doktor Fuisz előadásában

22.00–01.00: Zúg az éji bogár…
Fénycsapdázás a múzeum kertjében

23.00–01.00: Afrikai varázslat
A tüzes afrikai hangulatról az Afro Magic együttes gondoskodik

(Az ajánló Hiller István kulturális miniszter bevezetőjének felhasználásával készült)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top