Szabadidő

Eminem: láttad már így?

Bozi Tibor nemzetközileg elismert magazinfotós kiállításán többek között az alábbi sztárok portréi láthatók: Marilyn Manson, Nirvana, Eminem, Beastie Boys, Björk.

Bozi Tibor magazinfotós kiállításának megrendezésével az Ateliers Pro Arts / A.P.A.! Galéria provokálni szeretné a művészet iránt érdeklődő közönséget. A megszokott első emeleti kiállítótérben ugyanis kortárs művészet helyett a Rockportrék című kiállítással találkozhatnak a látogatók, mely a tömegkultúra és elitkultúra hagyományosan éles vitájába kíván kérdéseket indukálni. Mit keres egy sztárfotós egy hagyományos kiállítótérben? Meddig tágíthatóak azok a határok, amelyek a művészetről alakított képünket formálják? Valójában művészet-e egyáltalán egy sztárfotókból álló sorozat attól, mert a képek hagyományos, megszokott környezetükből, a magazinok színes oldalairól kivéve művészeti kontextusba helyeződnek? Mi az igazi közege ezeknek a képeknek? Megállnak-e a lábukon ezek a képek, ha színes fotónagyításokként egymás mellé helyezzük őket? És van-e egyáltalán értelme ezeket a kérdéseket ilyen élesen felvetni? Ezekre a manapság számos esetben felmerülő kérdésekre Bozi maga adta meg a választ azzal, hogy maguk a nagyítások a kiállítás végén akár meg is semmisíthetőek. A képek szinte egytől-egyig nemzetközi, nagy olvasottságú magazinokban jelentek meg, a képek szerzői jogai világhírű ügynökségek kezében vannak, maga a kiállított fotó csak nyomat, színes másolat, elkapott pillanat globálisan ismert sztárok életéből. Elgondolkodtató, mi az eredetiség fogalma manapság, hogyan gyártják és tartják életben számunkra e huszadik-huszonegyedik századi kultuszt, hogyan működik a sztárvilág, és végül hogyan semmisül meg egy világsztárok portréiból álló kiállítás.

Bozi Tibor Magyarországon született, 1977-ben egy autó csomagtartójában hagyta el az országot. E tettéért távollétében mint katonaszökevényt 14 hónapra ítélték el. 1979 és 1986 között a világot járja, fotóasszisztens Barcelonában, Rómában, Caracasban, majd New Yorkban. 1986-87-ben színházi fotózással foglalkozik, többek között Peter Cook Mahabharataján dolgozik nemzetközi lapok számára. 1988-ban kapja első zenei vonatkozású megbízását, Alice Coopert maszk nélkül portrézza a Spex magazin számára. Ettől fogva csaknem minden nemzetközileg ismert fontos napi- és hetilapnak dolgozik: pl. TIME, New York Times, Süddeutsche Zeitung, Die Welt, Spiegel, Newsweek, Elle, Vogue, Face, Rolling Stone Mag., a legismertebb ügynökségeknek dolgozik: Photoselection/Hamburg, Dalle A.P.R.F./Párizs, Corbis/NYC, Retna/London., eddigi munkája során közel 2500 együttessel és művésszel dolgozott együtt.

A kiállításon látható sztárok portréi többek között:

Steven Tyler / Aerosmith, Steve Albini, Richart Ashcroft, Beastie Boys, Björk, John Cale, DJ Hell, Eminem, Guru from Jazzmatazz, Michel Hutchnence/INXS, B. B. King, Marilyn Manson, Nirvana, Tom Yorke / Radiohead, Dieter Meyer / Yello, Spike Lee, Natasha McElhone.

Ateliers Galéria
1085 Budapest
Horánszky u. 5.
Tel.: 486-2370, Fax: 486-2371
Nyitvatartás / Open:
K-P.: 14.00 – 19.00
Szo.: 11.00 – 18.00

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top