nlc.hu
Szabadidő
Egyelõre nem lesz magyar Music Televison

Egyelõre nem lesz magyar Music Televison

Lengyel Attila, a Viva televízió programigazgatója légbõlkapottnak nevezte a music.hu 06.28-i értesülését, miszerint a magyar zenecsatorna júliustól MTV Hungary néven fog tovább mûködni.

A programigazgató határozottan cáfolta, hogy a világ legismertebb könnyűzenei adója, a Music Television, a jelenleg legnagyobb hazai zenecsatornát felváltva, annak gárdájával indítana új zenei adót júliustól MTV Hungary néven.

Lengyel Attila a Nők Lapja Cafénak elmondta: a hírből annyi igaz, hogy az amerikai Viacom Inc. globális médiacég, amely az MTV-nek is tulajdonosa, a múlt héten valóban felvásárolta legfőbb riválisát, a német piacra létrehozott Viva Médiát. Mivel a magyar Viva tévé a Viva Media százszázalékos tulajdonában volt, a Viva Media felvásárlásával a magyar zenecsatorna is az amerikai Viacom érdekeltségébe került. “Ez azonban nem jelenti azt – tette hozzá Lengyel Attila -, hogy a Viacom megszüntetné vagy átalakítaná a német Viva Médiát. Éppen ellenkezőleg: én úgy tudom, hogy Németországban megtartják a jól bejáratott Viva márkaneveket.”

Jelenleg a Viva Media két csatornája – a Viva és a Time Warnerrel közösen létrehozott Viva Plus – összesen 3,2 százalékos részesedést mondhat magáénak a megcélzott európai és németül beszélő nézők szegmensében, vagyis a 14–29 évesek között. Szakértők szerint a Viacom Inc. – amely többek között a VH1 zenecsatorna, a CBS hírtelevízió, a Paramount Pictures filmgyártó vállalat, valamint a Nickelodeon gyerekcsatorna tulajdonosa is – a Viva Media felvásárlásával jelentősen erősíti pozícióit Európában és különösen a zenecsatornák szempontjából kulcsfontosságú német piacon. A Vivát egyébként éppen azzal a céllal hozták létre 1993-ban, hogy olyan konkurenciát támasszanak az MTV-nek, amelyik jobban koncentrál a német zeneipar szereplőire.

Egyelőre még nem tudni, hogy mi lesz a sorsa a magyar Viva tévének. Mint ismeretes, a Viva Media AG 2001-ben vásárolta meg 10,2 millió dollárért az addig Z+ néven működő magyar kábeles televízióadót az HBO Holding Üzletviteli Tanácsadó Csoport Kft.-től. A csatorna nevét akkor Viva+-ra változtatták, majd 2003 januárjával az adó nevéből elmaradt a +, akkortól ugyanis már nem volt látható a magyar háztartásokban a német nyelvű Viva, vagyis a magyar nyelvű maradt az egyetlen Viva-csatorna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top