nlc.hu
Szabadidő
A tûz óceánja

A tûz óceánja

A Gyûrûk Urából ismert Viggo Mortensen ezúttal marcona, alkoholproblémákkal küzdõ cowboyt alakít, aki egy sivatagi derbin küzd az elemekkel. Nem meglepõ, hogy a film végén övé a fõdíj - és a sejk lányának szerelme.





A héten egy hajdanában virágzó, mára azonban majdhogynem a kihalás szélére került műfaj, a kalandfilm legújabb próbálkozását, a Tűz óceánja – Hidalgo című mozit választottam a premierek közül, reménykedve abban, hogy egy valóban kalandos, látványos és nem utolsósorban izgalmas filmben lesz részem.

Nos, a király ugyan visszatért a mozikba – ami alatt nem csupán a Gyűrűk urából elhíresült, és ezen filmben főszerepet játszó Viggo Mortensent értem, hanem egy rég nem látott kedves arc, a műfaj egyik legnagyobb legendájának, Omar Sharifnek a felbukkanását is – de ez sem volt elegendő ahhoz, hogy üresjáratok, néhol pedig kifejezett unalom nélkül megússzuk a filmet.

A történet amolyan pár száz évvel ezelőtti Párizs-Dakar parafrázis – a marokkói sejk (Omar Sharif) minden évben megrendezi sivatagi show-ját, melyre Észak-Afrika és a Közel-Kelet leghíresebb lovasait invitálja meg, akik egy kegyetlen, több hétig tartó élet-halál viadal keretében nemes paripáikon átlovagolják a sivatagot a nem éppen elhanyagolható fődíj reményében.






Az új szezon előtt a sejk Amerikában jár, ahol egy félig indián, egykor a függetlenségi háborúban az északiak oldalán harcoló, mostanra már teljességgel levitézlett, alkohol-problémákkal küszködő kiszolgált katonára (Viggo Mortensen) és annak Hidalgo nevű lovára is felfigyel, kik megélhetésükért különféle kínosabbnál-kínosabb vadnyugati showk-ban lépnek fel. Az érdeklődés kölcsönös – az arabs telivérek éves versenyében kifejezetten üdítően hathat egy zömök, keménykötésű musztáng, és az egykori veteránnak is jól jönne a pénz az újrakezdéshez.





Irány a sivatag, kezdődjék a verseny, ahol a sérült lovakat lelövik, ugye. A film meglehetősen sablonos fordulatain (mégis mi más történhetne egy sivatagban a homokviharon, a szomjúságon, a jóvágású ellenlábas beduin herceg felbukkanásán és a sáskajáráson kívül?) rendre a látvány lendíti át a nézőt. Ebből viszont akad jócskán – Marokkó turisztikai forgalma nagy valószínűséggel ezen film hatására jócskán fellendül majd: a homokdűnék között lenyugvó nap gyönyörű, a robosztus erődök tekintélyt parancsolóak, a sejk lányának meseszép arab motívumokkal díszített ruhakollekcióját bármelyik nő elirigyelheti.

No, meg persze ott vannak a színpompás, remekbe szabott vágtázó lovak, akik közül nagy valószínűséggel kitalálja az olvasó, ki is nyeri a versenyt. A megtörtént eseményeken alapuló történeten az egész család jól szórakozhat, az azonban nem valószínű, hogy egy hét után is fel tudják idézni, mit láttak több mint két órában a vásznon.

Rozi értékelése:





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top